Port

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

De troef van Portugal is toch wel de port, deze wijn heeft zijn naam te danken aan de havenstad Porto maar komt uit de Dourovallei in Protugal. Hier vindt je de meest spectaculaire wijn landschappen ter wereld met terraswijngaarden op steile hellingen.  In de zomer is het snik heet, en de winter is ijskoud. Sinds 1756 is het gebied afgebakend en is daarmee het oudste gereglementeerde herkomst gebied ter wereld. Port staat niet voor één wijn maar voor een hele serie aan wijnen, wijnen met heel verschillende stijlen en smaken.

Geschiedenis:

De naam port is afgeleid van de havenstad porto. Alle port moet gemaakt zijn van druiven die verbouwd worden in een specifiek afgezet wijngebied langs de oevers van de rivier Douro. Het is een oud wijngebied, in de 13e en 14e eeuw was er al sprake van wijnexport naar Engeland. Deze export kreeg een gigantische boost omdat de Engelsen onvrede hadden met Frankrijk dat toen al een groot producerend wijnland was. De Engelse hadden geen toegang meer tot de Franse wijnen. Daarom gingen de Engelsen in andere streken op zoek naar wijn. Om de wijn uit Portugal goed te houden tijdens de lange rijs van Portugal naar Engeland, werd er aan het van het proces van de wijn brandewijn toegevoegd. 

Omdat er veel verschillende soorten Port zijn hebben wij hieronder een beschrijving gemaakt van de Port soorten, als u hierover nog vragen heeft kunt u natuurlijk altijd even een mailtje sturen naar ons met uw vraag, wij zullen ons uiterste best doen om uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Ruby Port is een port die gerijpt is op de fles waardoor de verandering van kleur wordt tegen gegaan en daarbij de fruitigheid en kracht van de jonge wijn tracht te behouden.

Tawny Port wordt verkregen uit veel verschillende wijnen die uit uiteenlopende perioden zijn gerijpt op houden vaten.  De kleur van de wijn veranderd na verloop van jaren, de meesten hebben een leeftijd aanduiding van 10, 20, 30 en 40 jaar

White Port is gemaakt van witte druiven welke droog, halfzoet of zoet van smaak zijn. Ook hier vindt je de leeftijden van 10, 20, 30 en 40 jaar in terug.

Reserve Tawny Port deze dragen de leeftijdsaanduiding van 8, 10, 20, 30 en 40 jaar, dit betekend dat zij gemengd zijn met diverse soorten wijnen waarvan de gemiddelde leeftijd op het etiket is aangegeven.

Reserve Ruby Port moet tenminste 5 jaar houtgerijpt zijn en samengesteld zijn van de mooiste wijnen. Voorheen droeg deze categorie een andere naam maar deze is sinds 2006 verboden.

Quinta Port is afkomstig van één wijngaard

Colheita is minimaal 7 jaar gerijpt op houten vaten, door de rijping op hout en verandering in het oxidatie proces veranderd het bouquet en wordt steeds complexer. De kleur veranderd in een gouden tint.

Late Bottled Vintage Port - L.B.V.
Late Bottled Vintage is een wijn met een aangegeven oogstjaar, die bijna ieder jaar wordt gemaakt. De wijn rijpt vier tot zes jaar in vaten, voordat hij wordt gebotteld.

Vintage Port is het beste wat je kunt krijgen, alleen de beste wijnen zijn hier voor gebruikt van alleen uitzonderlijke jaren en afkomstig van de beste wijngaarden. Goed bewaarde vintage ports behoren tot de oudste wijnen van de wereld. Tijdens het rijpen op de fles ontstaat er depot, bij het uitschenken moet je dan ook het laatste beetje zeer zorgvuldig schenken.

Rosé Port is een relatief jonge port soort, sinds 2009 officieel goed gekeurd door de Portugeese overheid. Kwa smaak zit hij gelijk aan de ruby port met frisse aroma's van rood fruit zo als bessen en kersen. De frambozen maken de rosé port licht van kleur, fris en elegent in dronk. Bij uitstek geschikt als aperitief en dessertwijn.