Wijnen

Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-60 van 668

Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-60 van 668


Wijn, de belangrijkste opdeling is toch wel die van wit, rose en rood. Daarom een overzicht van deze drie varianten.

Witte wijn

Witte wijn wordt gemaakt uit het sap van druiven dat overblijft nadat de schillen, steeltjes en pitten verwijderd zijn. Witte wijn kan zowel van witte als blauwe druiven gemaakt worden omdat het sap weinig kleur bevat. De werkelijke kleur van de wijn wordt bepaald door het gebruikte druivenras. Ook leeftijd speelt een rol. Een jonge wijn neigt meer naar een groene kleur en bij een rijpe wijn kan dit variren van lichtgeel tot oranje. Er zijn vele verschillende soorten witte wijn. De smaak wordt vaak aangegeven als droog, fruitig of zoet. De wijnen worden ingedeeld aan de hand van de hoeveelheid restsuiker. Een droge wijn is wijn met heel weinig restsuikers. Een halfdroge wijn heeft nog wel wat restsuikers. Zoete wijn heeft veel restsuikers daarom natuurlijk ook de zoete smaak. Vaak wordt zoete wijn gedronken als dessertwijn maar zoete wijn is ook perfect te combineren met lichtere maaltijden.

Dus hoe droger de wijn hoe minder restsuikers er in de wijn aanwezig zijn, hoe zoeter de wijn hoe meer restsuikers er aanwezig zijn. Wijnproducenten spelen met de balans aan restsuikers om zo tot de gewenste smaak te komen.

Rode wijn

Rode wijn staat bekend om zijn kruidige en krachtige smaak. De kleurstoffen in de schil geven de wijn een rode kleur mee. De rode tint van wijn wordt bepaald door onder andere het gebruikte druivenras. De kleur kan gedurende de lager tijd veranderen. Jonge rode wijn is vaak paars van kleur en oude wijnen neigen wel eens naar oranje. De meeste rode wijnen zijn stille wijnen. Dit zijn wijnen die geheel zijn uitgegist en tot rust zijn gekomen. Omdat elk type druif, in verschillende wijnstreken, anders rijpt zullen er evenzoveel verschillende smaken ontstaan. De meeste rode wijnen zijn droog van smaak. Dat betekent dat tijdens de gisting bijna alle suiker in de druif is vergist. Er zit nog maar weinig suiker in de wijn. Rode wijnen kunnen ook zoet zijn, in dit geval is niet alle suiker in de druiven vergist.

Ros wijn

Ros wijn staat bekend om haar heerlijke fruitige smaak. Het wordt gemaakt door een samenstelling van blauwe en witte druiven, hierdoor krijgt ros zijn prachtige kleur. De kleur ontstaat door het inkorten van de contacttijd van de schillen met het sap. Door het 'kneuzen' van de schillen komt de smaak en kleur vrij. Zodra de wijnproducent tevreden is over de kleur van de ros, worden de schillen van het sap gescheiden. Hierna volgt de vergisting. De kracht van de smaak hangt samen met de kleur. Hoe langer de schillen en het sap contact hebben, des te donkerder wordt de kleur en des te krachtiger wordt de smaak van de ros. Omdat er maar een beperkte hoeveelheid tannine in ros wordt verwerkt, is de ros lekker fris en licht, maar toch heeft deze een zekere stevigheid.

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.