Gin

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Gin komt niet uit een geografisch beschermd gebied, zoals bijvoorbeeld Cognac, dus kan deze drank overal geproduceerd worden. De eerste gin’s kwamen uit Londen, inmiddels worden gin’s over ter wereld gemaakt. In Finland bij uitstek Spanje, De Verenigde Staten, Schotland, Scandinavië en zelfs in Nederland.

Gin is een sterke drank gemaakt van neutrale alcohol geproduceerd in een ‘Continious Still’. Neutrale graanalcohol (meestal op basis van tarwe) wordt gedistilleerd tot 96%. Dan wordt het aangelengd met water tot het ideale alcoholpercentage van 60%, waaraan de kruiden en specerijen worden toegevoegd en gedistilleerd. Door de smaken mee te distilleren komen de essentiële oliën hiervan vrij. Bij de distillatie wordt alleen het beste en meest pure van het distillaat, gebruikt. Het ‘hart’ van het distillaat wordt door de juiste timing gescheiden van de kop en de staart, de mindere delen. Er ontstaat een pure, intense smaak en aroma.

Voor botteling wordt de gin aangelengd met mineraal- of gedemineraliseerd water tot het gewenste alcoholpercentage. Gin is een sterk alcoholische drank met een wettelijk bepaalde dominante smaak van de jeneverbes. Gin heeft binnen de EU een minimum alcoholpercentage van 37,5%, en in de V.S. van 40%. In het algemeen geldt dat alcohol de smaken in de gin vasthoudt, dus hoe sterker hoe meer smaak.

De dominante jeneverbessmaak is wettelijk bepaald. Verder is de basis van gin neutrale alcohol gecombineerd met kruiden en specerijen. Naast jeneverbes zijn korianderzaden, engelwortel, gedroogde citroen, limoen of sinaasappelschil en iriswortel veel voorkomen. Maar tegenwoordig wordt de variëteit aan kruiden alleen maar breder. Los van alle verschillende stijlen, onderscheiden we drie soorten gins: London Dry Gin, Distilled Gin en Compound Gin.

Soorten:

London Dry Gin  (en Plymouth)                

London Dry Gin is de klassieke stijl van gin maken en geen plaatsaanduiding, deze gin hoeft dus niet per se uit Londen te komen. Londen Dry is een kwalificatie die staat voor een eenmalige distillatie waarin alle ingrediënten worden mee gedistilleerd. Daarnaast is het enige ingrediënt wat na de distillatie mag worden toegevoegd water. Plymouth Gin (uit Plymouth) is technisch gezien ook een ‘London Dry Gin’ maar heeft een geografische aanduiding als de A.O.C. in Frankrijk, en is naast een merk ook een stijl van zichzelf.

Distilled Gin

Distilled Gin kenmerkt zich door hetzelfde proces, maar hier worden na afloop nog infusies toegevoegd of extra ingrediënten mee gedistilleerd. Deze categorie bevat veel ‘premium gins’ die hun gins herdistilleren met bijvoorbeeld citrusvruchten en kamille of een infusie toevoegen van komkommer en rozenblaadjes.

Compound Gin

De derde ginsoort is Compound Gin. Op deze flessen staat meestal puur vermeld dat het een gin betreft. Gin’s die in Nederland vaak als huismerk van de slijter worden verkocht, in het buitenland veel in de supermarkt als huismerken. Deze gin’s bevatten louter toegevoegde smaken en extracten zonder daadwerkelijke distillatie van kruiden. Vergelijk het met het verschil tussen goedkope en kwalitatieve parfum.

Old Tom

Is tegenwoordig nauwelijks nog gebruit, maar door de opnieuw uitbrengen van klassieke cocktails zijn er weer veel gin merken die het weer produceren. Het is een zoete stijl van gin, oorspronkelijk gemaakt om de scherpe alcoholsmaak te verhullen. Een echte cocktailbar heeft een fles Old Tom staan.

 

Bij Drankgigant.nl hebben we het assortiment van gin flink uitgebreid, momenteel hebben we meer dan 450 verschillende soorten gin die allemaal op voorraad en dus direct te bestellen zijn! Van de Bombay Sapphire tot de Gordon's Gin. Een gevarieerd aanbod wat betreft smaak en aroma's maar ook gevarieeerd in prijs zodat er voor iedereen wel wat wils tussen zit!