Wijnen


Alcohol vrije wijnen

Inmiddels een bekende en uitbreidende groep bij Drankgigant.nl. Alcoholvrije wijn is de perfecte vervanger wanneer u simpelweg niet van alcohol houdt of een andere reden heeft om geen alcohol te drinken. Wij bieden diverse, steeds rijkere en volle soorten rode, witte, rosé en bubbels aan. Met een steeds betere kwaliteit verhouding en een ruimer assortiment wordt het vinden van een perfecte alcohol vrije wijn steeds gemakkelijker. Benieuwd naar de smaak en kwaliteit ? Op deze pagina gaat u zeker een passende wijn vinden.


Mousserend

Mousserende wijn wordt ook wel bubbelwijn of schuimwijn genoemd. Voor vele mensen is mousserende wijn bijzondere wijn. Vaak wordt deze wijn dan ook gedronken op speciale gelegenheden. De meeste mousserende wijnen zijn wit maar er bestaan ook mousserende varianten van rosé en rode wijn. Omdat de meeste mousserende wijnen uit Frankrijk komen wordt de manier waarop de wijnen zijn gemaakt in het Frans benoemd.

Mousserende wijnen kennen de volgende methodes:

Méthode traditionnelle de methode die gebruikt wordt in de regio Champagne, buiten de regio bekend als méthode champenoise. Het koolzuur van de tweede gisting, die op fles plaatsvindt, blijft in de fles behouden. De kwaliteit van de "mousse" is hier het hoogst. Eenmaal in een glas geschonken blijven de bubbels lang in de wijn achter.

Méthode Charmat ook wel méthode cuve close genoemd. Is een methode waarbij het koolzuur van de tweede gisting in een gesloten tank plaats vind. Pas daarna wordt de wijn op fles gebracht. De bubbels zullen minder aanwezig zijn.

Méthode gazéifié is voor het geheel of bijna geheel uitgegiste wijn. Bij deze methode wordt een stille wijn ingespoten met koolzuurgas zoals dat ook gebeurd bij koolzuurhoudende limonade. De bubbels zullen vrij snel uit de wijn verdwijnen nadat deze eenmaal is uitgeschonken.

Prosecco is een prachtige druivensoort maar het is niet alleen druivensoort. Veel mensen kennen ook prosecco als drankje. Het drankje prosecco is gemaakt van de gelijknamige druivensoort prosecco. De precieze oorsprong van prosecco is eigenlijk nog een mysterie. Echter werd de druif er tweehonderd jaar geleden al gekweekt op de heuvels van Conegliano-Valdobbiadene. De officiële naam van de druif is Glera. De naam van de druif is sinds 2009 weer in gebruik genomen. Dit komt omdat de wijnbrouwers uit de streek steeds vaker de naam prosecco zagen opduiken op flessen bubbelwijn. Dit waren wijnen die niets te maken hadden met wat prosecco nou echt is: een Italiaanse mousserende wijn die is gemaakt van de Glera druif.

Cava is een bekende Spaanse mousserende wijn. Deze wijn wordt vooral geproduceerd in de Penedèsstreek. Een wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië. De wijn bestaat uit drie verschillende druiven rassen genaamd: Xarello, Macabeo en Parellada. Cava wordt op een speciale manier gemaakt. Namelijk volgens de methode van de tweede gisting van minsten negen maanden op de fles. Toevallig lijkt deze methode veel op méthode traditionelle. Daarom wordt cava vaak ‘’Spaanse Champagne’’ genoemd.

Cava wordt ingedeeld naar de zoetheid van de wijn. Dit hangt natuurlijk af van de hoeveelheid suiker die in de tweede gisting is. Van zeer droog tot zoet zijn er maar liefst zeven categorieën.

Brut nature: zonder toevoeging van suiker
Extra brut: niet meer dan 6 gram suiker per liter
Brut: 6 tot 15 gram per liter
Extra seco: 12 tot 20 gram per liter
Seco: 17 tot 35 gram per liter
Semi-seco: 33 tot 50 gram per liter
Dulce: meer dan 50 gram per liter.


Champagne

Champagne is een mousserende wijn, die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied in Frankrijk. Witte champagne is het bekendste maar er is ook rosé champagne. Alleen mousserende wijn uit deze regio, gemaakt volgens de méthode traditionnelle (voor 1994 alsméthode champenoise gekend) mag de naam champagne dragen. De term "Franse champagne" is dus een pleonasme, aangezien champagne per definitie uit Frankrijk komt.

Buiten deze regio heet de vinificatie méthode traditionnelle. In Frankrijk worden de "crémant"-wijnen volgens deze methode gemaakt. In de Baltische EU-staten (met name Letland) worden ondanks het EU-verbod toch mousserende wijnen onder de naam Sovjetskoje Sjampanskoje (Sovjet-champagne) verkocht. Zij claimen dat de Franse overheid de tsaristische overheid (ten tijde van Lev Golytsin) een 'oneindig' recht op het voeren van de naam 'champagne' heeft verleend.

De bekendste Champagnes die drankgigant u kan aanbieden zijn:
- Moët & Chandon Brut Imperial
- Dom Perignon
- Armand de Brignac Gold


Madeira/Marsala

Madeira

Madeira is een hele bijzondere versterkte wijn. De wijn is afkomstig van het gelijknamige eiland Madeira. Madeira word van 5 verschillende druifsoorten gemaakt met elk zijn eigen smaak van zoet tot droog. Sercial (Droog), Verdelho (middel droog), Boal (middel zoet), Malsavia (zoet) en Tinta Negra (neutraal/zoet).

Marsala

Marsala is een Italiaanse versterkte wijn die gemaakt wordt in de omgeving van Marsala op het westelijk deel van Sicilië. In 1773 is deze wijn “ontdekt” door de Engelse handelsreiziger John Woodhouse.

De wijn wordt gemaakt van witte en/of blauwe druiven. Belangrijkste druivenrassen zijn: Grillo, Catarrato, Inzolia, Damaschino, Pignatello en Nero d’Avola.
Marsala kent drie groepen van kleurtinten. Oro (goudgeel), Ambra (bruin/amber) en Rubino (robijnrood). De smaken gaan van secco (droog), demisecco (halfdroog) tot dolce (zoet).


Port

Port of porto (Belgisch-Nederlands) is een versterkte wijn uit Portugal, met een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent. Het is een typische zoete rode, witte of rosé wijn, geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn. Tegenwoordig wordt overal ter wereld versterkte wijn geproduceerd met sterke gelijkenis ten opzichte van port. Hierbij zijn Australië en Zuid-Afrika de bekendste concurrenten. In tegenstelling tot de Verenigde Staten mag in de Europese Unie alleen het product uit Portugal het label port dragen. Een andere naam voor port is portwijn, waarvan port de verkorting is.

Bekende port wijnen die wij aanbieden zijn:

- Cockburns
- Calem
- Croft
- Offley
- Delaforce
- Fonesca
- Graham’s
- Robertson

Port kan ontzettend lang bewaard worden, ook zijn er zijn veel verschillende soorten port. Elke soort heeft allemaal een eigen smaak beleving en een eigen verhaal. Hierbij een aantal voorbeelden van de bekende soorten port:

Ruby Port is een port die gerijpt is op de fles waardoor de verandering van kleur wordt tegen gegaan en daarbij de fruitigheid en kracht van de jonge wijn tracht te behouden.

Tawny Port wordt verkregen uit veel verschillende wijnen die uit uiteenlopende perioden zijn gerijpt op houden vaten. De kleur van de wijn veranderd na verloop van jaren, de meesten hebben een leeftijd aanduiding van 10, 20, 30 en 40 jaar.

White Port is gemaakt van witte druiven welke droog, halfzoet of zoet van smaak zijn. Ook hier vindt je de leeftijden van 10, 20, 30 en 40 jaar in terug.

Rosé Port is een relatief jonge port soort, sinds 2009 officieel goed gekeurd door de Portugeese overheid. Kwa smaak zit hij gelijk aan de ruby port met frisse aroma's van rood fruit zo als bessen en kersen. De frambozen maken de rosé port licht van kleur, fris en elegent in dronk. Bij uitstek geschikt als aperitief en dessertwijn.

Vintage Port is het beste wat je kunt krijgen, alleen de beste wijnen zijn hier voor gebruikt van alleen uitzonderlijke jaren en afkomstig van de beste wijngaarden. Goed bewaarde vintage ports behoren tot de oudste wijnen van de wereld. Tijdens het rijpen op de fles ontstaat er depot, bij het uitschenken moet je dan ook het laatste beetje zeer zorgvuldig schenken.

Late Bottled Vintage Port - L.B.V. Late Bottled Vintage is een wijn met een aangegeven oogstjaar, die bijna ieder jaar wordt gemaakt. De wijn rijpt vier tot zes jaar in vaten, voordat hij wordt gebotteld.


Wijnen

Rode wijn

Om rode wijn te verkrijgen wordt gedurende een bepaalde periode (tegenwoordig tot twee weken) met de druivenschillen vergist. De kleurstoffen in de schil geven de wijn een rode kleur mee. De rode tint van wijn wordt bepaald door onder andere het gebruikte druivenras. De kleur en tint kan gedurende de lagertijd veranderen. Jonge rode wijn is vaak paarsig van kleur. Oude wijnen neigen wel eens naar oranje. Zoveel wijnen, zoveel roodtinten zijn er.

Rosé wijn

Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt haar kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Tijdens de traditionele vinificatie worden de druiven gekneusd en beginnen de schillen hun kleurstof aan het sap af te geven. Zodra de wijnmaker tevreden is over de tint worden de druiven voorzichtig geperst en schillen en sap van elkaar gescheiden. Daarna gaat de vergisting verder. Hoe langer de schillen en het sap contact hebben, des te donkerder wordt de kleur en des te krachtiger de smaak van de rosé. De beperkte hoeveelheid tannine in rosé maakt dat zij fris en licht is, maar toch met zekere stevigheid gedronken kan worden.

Witte wijn

Witte wijn wordt gemaakt uit het sap van druiven. De most is dus vrij van schillen, steeltjes en pitten. Omdat druivensap weinig tot geen kleurstof bevat zal de wijn nagenoeg blank zijn. Witte wijn kan derhalve ook van blauwe druiven gemaakt worden. Witte wijn gemaakt van witte druiven wordt in Frankrijk ook wel blanc de blancs genoemd. De werkelijke kleur van de wijn wordt bepaald door het gebruikte druivenras. Ook leeftijd speelt een rol. Een jonge wijn kan een groene zweem vertonen. Bij oudering van de wijn zal de kleur ook veranderen. Variaties van nagenoeg blank naar lichtgeel tot groen, donkergeel, oranje en bruin worden als “witte wijn” aangemerkt.


Sake/Vruchtenwijnen

Vruchtenwijnen

Vruchtenwijn is een alcoholische drank die wordt verkregen door het vergisten van vruchtensap anders dan druiven. Wijn moet uit het sap van druiven worden verkregen, bij vruchtenwijn is dat anders en kan de wijn dus uit appels, peren of bessen verkregen worden. Het vergisten kan tot maximaal drie weken duren, dit is afhankelijk van het alcoholpercentage. Door het filteren van de vloeistof wordt er een mooie heldere vruchtenwijn verkregen.

Sake

Sake is een Japanse drank die gemaakt wordt van onder andere rijst, ook wel rijstwijn of rijstewijn genoemd. Al decenia lang wordt Sake in Japan geproduceerd door de fermentatie van rijst, Sake gemaakt van rijst heet in Japan Seishu of wat tegenwoordig vaker gebruikt wordt Nihonsu. Sake kan zowel op kamertemeratuur als warm gedronken worden. Wij kunnen Sake onderverdelen in twee soorten, de bulksake en kwaliteitssake. De bulksake onderscheid zich door het hoge alcohol percentage welke wordt toegevoegd aan de Sake.


Sherry

Sherry (ook: xeres of xereswijn) is een Spaanse versterkte wijn die door middel van het solera-systeem wordt opgevoed. Sherry is afkomstig uit de streek van Jerez de la Frontera in het uiterste zuiden van Andalusië. Alleen wijn uit deze streek mag zich sherry noemen. Sherry is de Engelse verbastering van Jerez.


Vermout

Vermout is een versterkte wijn die op smaak gebracht wordt met aromatische planten en kruiden. Ontstaan in Frankrijk in de 18e eeuw maar de drank is geïnspireerd van een Duitse versterkte wijn Alsem, een plant die in het Duits Wermut heet.

Alsem is een kruid dat gebruikt wordt bij de distillatie van Absint. Er kunnen vele kruiden worden toegevoegd aan Vermout. Minimaal 50 zelfs dat zijn bijvoorbeeld tijm, kinine en vanille. In sommige gevallen worden er suikers of zuren toegevoegd. Eigenlijk werden de verschillende kruiden gebruikt om de flauwe smaak van goedkope jongere wijnen te verbeteren.

Vandaag de dag komen de meeste vermout uit Italië. De grootste producenten bevinden zich in Turijn. Bijvoorbeeld één ervan: Martini en Rossi. Het merk is zo bekend geworden dat voor veel mensen het woord Martini zelfs een synoniem is voor Vermout. In Frankrijk is Noilly Prat de grote producent van Vermout en in Bulgarije wordt ook Vermout geproduceerd.


Overige wijnen

In deze categorie staan de wijnen die wij geen plekje kunnen geven in de andere categorieën. Maar dat zorgt er juist voor dat ze stuk voor stuk uniek zijn. Zeker de moeite waard om deze categorie te bekijken.