Whisky

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Inleiding

Ongetwijfeld één van de meest gedronken dranken ter wereld, whisky behoort tot de absolute top en er is dan ook een ontzettend breed assortiment. De wijze waarop de drank tot stand komt heeft ontzettend veel invloed op het resultaat, de gebruikte grondstoffen, de vakmanschap, de vaten waar de drank in rijpt. Het maken van een goede whisky is dan ook een ware kunst, een vak dat door velen wordt gewaardeerd. Bij Drankgigant treft u dan ook een enorm assortiment whisky aan, meer dan 1650 verschillende flessen verdeeld over bijna 600 merken. Voor ieder wel wat wils dus!

Whisky of Whiskey

Het verschil zit ‘m puur in het land van afkomst, whisky’s die uit Ierland en de Verenigde Staten komen worden geschreven met –ey. Om te begrijpen waarom moeten we terug naar de 19e eeuw, in die tijd stapten veel Schotse distilleerders over op de Coffey still waarmee continu geproduceerd kon worden en waardoor de productiecapacitiet omhoog ging, de Ierse distilleerders hielden echter vast aan de pot still.

Om de 2 verschillende productiewijzen uit mekaar te houden namen de Ieren een andere spelling, met –ey, aan. De reden dat distilleerders in de Verenigde Staten de spelling van de Ieren overnamen was omdat velen van hen immigranten waren uit Ierland, en zodoende eenzelfde spelling toepasten.

Soorten Whisky

Er bestaan vele soorten whisky, bij Drankgigant proberen we van iedere soort een breed assortiment aan te bieden zodat iedereen bij ons terecht kan. We maken een onderscheid tussen de volgende whisky’s

Blended Whisky

Blended whisky’s zijn combinaties van grain en malt whisky’s en zijn ontstaan als alternatief voor de single malt, blended whisky’s zijn vaak wat zachter van smaak en kennen een meer consistente smaak. Het aantal whisky’s dat gebruikt wordt verschilt nogal, zo worden er voor The Famous Grouse en Balie Nicol Jarvie bijvoorbeeld rond de dozijn gebruikt. In whisky’s als Johnnie Walker Black Label of Ballantines worden er echter rond de 40 malts gebruikt voor de productie!

Ons Blended Whisky assortiment

Single Malt Whisky

Dit zijn whisky’s die gemaakt worden van uitsluitend gemoute gerst en die afkomstig zijn van enkel één distilleerderij, deze worden vervolgens weer onderverdeeld afhankelijk van de regio. Single malts worden getypeerd door hun hardere, ruwere smaak in vergelijking met andere soorten whisky en zijn de ‘originele’ whisky’s van Schotland.  De regio waar de distilleerderij in staat zegt veel over het karakter en het smakenprofiel van de whisky, we maken een onderscheid tussen:

 • Speyside
 • Highland
 • Campbeltown
 • Islands
 • Islay
 • Lowland

Ons Single Malt whisky assortiment

Bourbon Whiskey

Dit zijn Amerikaanse whisky’s, de naam bourbon komt van Bourbon County in Kentucky. In deze regio waren veel van de eerste distilleerders gevestigd. Een eis van bourbon is dat minimaal 51% van de drank bestaat uit mais of rogge en dat die zeker 2 keer wordt gedistilleerd.Tevens moeten de vaten waar het distillaat in rijpt minstens 2 jaar oud zijn en moet de binnenkant licht getoast zijn. Ons Bourbon Whiskey assortiment

Ierse Whisky

De, zeer waarschijnlijke, uitvinders van whisky zoals wij deze nu kennen; de Ieren. Het voornaamste verschil tussen Ierse en Schotse whisky zit ‘m in het feit dat Ierse whiskey 3 maal wordt gedistilleerd in plaats van 2 keer, dit komt door het feit dat men in Ierland ongemoute gerst gebruikt. Tevens wordt de mout vrijwel nooit gedroogd boven turfvuur, de kenmerkende turfsmaak die Schotse whisky’s hebben is dan ook afwezig bij Ierse whiskey’s. Ons Ierse Whisky assortiment

Japanse Whisky

Een soort whisky die qua stijl en karakter erg veel gemeen heeft met de Schotse whisky’s, het cruciale verschil zit ‘m in de blended whisky’s. De Japanse distilleerders gebruiken uitsluitend whisky’s die men zelf heeft geproduceerd, dit in tegenstelling tot de Schotse collega’s die vaak malts van andere distilleerders gebruiken.  Enkele bekende producten zijn Nikka en Akashi, beide grote namen in zowel Japan als daarbuiten. Ons Japanse Whisky assortiment

Moonshine

Een Engelse benaming voor de zelfgemaakte sterkedrank die illegaal gestookt wordt, de naam is waarschijnlijk in het leven geroepen door dat er vaak 's nachts illegaal bij maanlicht gestookt werd om zo te voorkomen dat zij werden ontdekt door de politie. Een tweede theorie is dat de dozen waarin de drank verhandeld werdt zo werden aangeduid; " That is mere moonshine " vrij vertaald " het is maar maanlicht, of wel er zit niets bijzonders in deze dozen.

De zelfgemaakte drank word gemaakt door zetmeel- of suikerhoudende producten te laten fermenteren. Vaak wordt het product met 15% alcohol gedistilleerd tot soms wel 90% waarna zij het verdunnen met water of sap tot een alcohol percentage van rond de 40%. Het illegale destilleren van drank wordt in Amerika geassocieerd met de streek rond de Appalachian en de daar wonende Hilbillies 

Appalachian Is een regio in het oosten van de Verenigde staten die van het zuiden van New-York tot in het Noorden van Alabama, mississippie en Georgia.

Natuurlijk wordt er niet alleen in de Verenigde Staten illegaal drank gestookt, dit gebeurd overal ter wereld, vaak door de drankprijs maar ook omdat men het eigen brouwsel gewoon lekker vindt of wil experimenteren met het maken van nieuwe dranken. Vaak verbied de overheid alcohol, zoals bijvoorbeeld tijdens de drooglegging in de Verenigde staten of in islamitische staten. Als je dan toch wilt drinken is het zelf stoken wel een uitkomst.

Het consumeren van zelf gestookte drank kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid, zeker als de maker niet goed weet wat hij of zij aan het doen is kan dit verstrekkende gevolgen hebben, gelukkig zijn alle aangeboden moonshine producten gewoon veilig voor de consument. Veel van oudsher echte moonshiners zijn het rechte pad op gegaan om hun dranken breder te kunnen aanbieden aan een groter publiek, door de jaren lange ervaring in het maken van goede gedistilleerde dranken en de scherpe controle hierop ben je zeker van een goed en veilig product! Zie onze moonshine producten!

Potcheen

Potcheen of Poitin ( gesproken ' Pottsjien' ) is een kleurloze whisky en werdt door de Ieren illegaan gestookt, zeg maar het moonshine van Ierland. Veelal diep in de bergen zodat het moeilijk ontdekt kon worden want er stonden hoge boetes op het in bezit hebben of stoken van Potcheen. Tot wel 5000 euro per overtreding. Het ontstaan van potcheen gaat terug naar 1661 waar de Engelsen belasting hieven voor Whisky, dit was voor de ieren DE reden om de illigaliteit op te zoeken. Potcheen voldeed totaal niet aan de eisen die er werdt gesteld aan whisky zo als minimaal 3 jaar rijpen, Drie weken of drie dagen was voor de Ieren al lang zat. Potcheen is doorgaans gemaakt van alles wat maar snel gist, aardappelen met stoop waren veel gebruikt maar men schroomde ook niet om er een scheut spiritus in te doen, nu nog stook je potcheen van stroop, (aard)appelen, kruiden en honing.