Tequila

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Tequila is een typische Mexicaande drank, een drank die wordt gemaakt van de plant agave en verder meestal suikerriet. Wil een drank de titel tequila dragen dan moet deze voor minimaal 51% bestaan uit agavesap, de tequila's van betere kwaliteit bestaan volledig uit dit sap van de blue agave plant. 

Tequila is tegenwoordig onderworpen aan strenge regels wat begint met een productie plaats binnen 100 kilometer van het plaatsje Tequila, het moet uit de streek Jalisco komen. Uit dit gebied komen de beste Blue Weber Aguave's die een groot onderscheid maken tussen twee soorten tequila's: Commerciele grote productie merken met vaak een deel aguave sappen en de 100% blue weber aguave die alleen met dit 2 maal gedistilleerde sap gemaakt word.

Er zijn verschillende soorten tequila;

 • Plata: blanca of silver; eigenlijkaltijd helder van kleur en geen vatrijping.
 • Reposado: rijping van 3 maanden tot een jaar op vaak kleine redwood vaten.
 • Añejo: minimaal een jaar gerijpt en veelal ex bourbon vaten.
 • Extra añejo: minimaal 3 jaar gerijpt op ex bourbon vaten en vol van kleur door lange lagering.

Voor de laatste 3 groepen is niet een bepaalde typering van welke kleur de tequila heeft, dit hangt af van de wijze hoe de drank heeft gerijpt en of er karamel aan is toegevoegd. Over het algemeen kan je stellen dat hoe ouder de tequila is, hoe donkerder deze van kleur is.

Tequila Drinken

De bekendste manier van tequila drinken is waarschijnlijk toch wel de manier met zout en citroen. Je maakt hierbij eerst een deel van je hand, het stuk tussen je duim en wijsvinger, vochtig door eraan te likken, hierop strooi je dan wat zout. Vervolgens neem je je shotje pure tequila, lik je het zout van je hand en ten slotte hap je in een schijfje citroen.

Verder wordt tequila ook veel gebruikt voor in cocktails, enkele bekende zijn de Margarita, de Sangrita en de Tequila Sunrise.