AnCnoc of knockdhu?

Eigenlijk een hele simpele vraag, aangezien vele whisky kenners bekend zijn met het merk AnCnoc. Toch zit hier wat meer achter dan je in eerste opslag zou denken. Knockdhu klinkt namelijk zeer bekend, althans voor sommige. Waarom is dit precies? Nou laten we daar eens verder op ingaan!

1893, John Morrison bevind zich in de Schotse Hooglanden in het plaatsje Knock gelegen in de provincie Banffshire. Het duurde niet lang voordat John realiseerde dat het de perfecte locatie was voor zijn distilleerderij. Niet alleen omdat het gelegen was vlak in de buurt van het station aan de GNSR lijn (Great North Schotland Railway) tussen Aberdeen en Elgin, twee zeer grote steden en dus perfect voor handel. Maar ook dat het slechts enkele mijlen verwijderd was van een district die bekend stond niet alleen voor zijn hoge kwaliteit gerst, maar ook een onuitputtelijke bron van turf. Vandaar dat vele van hun whisky zwaar geturfd zijn. Neem als voorbeeld AnCnoc Highland Single Malt Rutter of de AnCnoc Cutter peated. Turf en rokerige tonen zijn over het algemeen bijna niet weg te denken bij AnCnoc!

Natuurlijk heeft de distilleerderij zijn ups en downs gehad. Zo hebben ze meerdere malen hun deuren voor enige jaren moeten sluiten, mede dankzij een economische depressie of oorlog. In 1983 sloot hij voor het laatst zijn deuren onder het oude management en bleef voor de komende 5 jaar gesloten tot 1988 waar hij verkocht werd aan Inver House. Een Schotse mout distilleerderij die al verschillende merken onder zich heeft waaronder Old pulteney, Balblair en Speyburn.

Het was onder hun leiding dat de grote verandering doorgevoerd werd. Voordat ze management over namen werd de whisky verkocht onder de naam Knockdhu, wat niet zo vreemd aangezien het de naam van de distilleerderij was. Echter, hier ontstond enige verwarring door bij vele mensen in die tijd. Een aantal whisky kenners die dit lezen zullen ongetwijfeld wel weten waarom. Het was namelijk zo dat de naam heel veel leek op het merk Knockando. Een groot probleem omdat de distilleerderijen niet zo geheel ver van elkaar af zaten. In 1994 werd hij dus officieel omgezet naar AnCnoc, en kreeg dus een wat makkelijkere te onderscheiden identiteit. AnCnoc is Schots-Gaelisch voor The hill. Een referentie naar waar Knockdhu het water haalt voor zijn whisky’s. Dat is namelijk van Knock Hill.

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat de naamsverandering totaal geen effect heeft gehad op de kwaliteit van de whisky. Eens goed, altijd goed! Dus wacht niet en probeer het eens zelf!

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.