Vat 69

€ 10,95

Direct leverbaar !

VAT 69 ontsond in 1862 als blend en is het uiteindelijke resultaat van een reeks proeven van slijter Wiliams Sanderson. Sanderson produceerde honderd blends in verschillende vaten en vroeg zijn vrienden om deze blend blind te proeven en zo te bepalen welke de beste was. De honder flessen waren alleen te herkennen aan een nummer. De winnende whisky was natuurlijk afkomstig uit het vat nummer 69.

De whisky moet goed zijn geweest, want ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton nam VAT 69 mee op zijn schip Endurance tijdens zijn trans-Arctische expeditie van 1914. De whisky was bedoeld voor 'feestelijke en medicinale doeleinden', en was vast een probaat middel tegen de kou. En dat was maar goed ook, want Shackleton zat lang vast in de poolstreek. nadat zijn schip werd vernield door het ijs roeide hij met vijf van zijn mannen 1300 kilometer naar een afgelegen eiland in een reddingssloep van acht meter, met alleen rudimentaire navigatiemiddelen. Hoeveel whisky er toen nog over was, is onbekend.

Bizar genoeg was VAT 69 ook de bijnaam van de Maleisische antiterrorisme-eeinheid 'Very Able Troopers', die in 1969 opdracht kreeg om de communistische opstand neer te slaan. In Kuala Lumpur kun je nog altijd beter geen 'shit' VAT 69 bestellen.

VAT 69 bevat ongeveer 35% malt, al is er wel enig verschil tussen de versies die in Engeland verkrijgbaar zijn en de variant voor de export. Zoals bij veel blends is de samenstelling geheim, maar in de loop der tijd zijn in ieder geval Royal Lochnagar, Teaninch en Glenesk gebruikt.

Deze whisky is soepel en licht fruitig, en bevat grote vlokken zeezout in de neus. Op de tong is hij zeer soepel, zacht en afgerond, met nog een dosis maritieme aspecten en eikenhout op de achtergrond. De afdronk is middelang, met steeds meer eikenhout.

Meer informatie
Merk Vat 69
Inhoud 70 cl
Alcoholpercentage 40 %
Leeftijd Niet vermeld
Land Schotland
Type whisky Blended
Copyright © 2017 Drankgigant.nl

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.