Wodka

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Wodka is een sterke heldere drank en de naam is afgeleid van een Russisch woord dat ‘watertje’ betekent. De drank is afkomstig uit het westen van Rusland of uit Polen en nog steeds bestaat tussen beide landen een discussie over de herkomst. Al voor 1400 werd wodka gestookt, destijds werd het van druivenmost gemaakt. Wodka had destijds een alcoholpercentage van slechts 14 procent. In vergelijking: tegenwoordig ligt het alcoholpercentage van de drank tussen de 35 en 70 procent.

Na de ontdekking van het destilleerproces werd de drank sterker gemaakt. Het destilleerproces werd aan het eind van de Middeleeuwen ontdekt. In die tijd ontdekten wetenschappers dat wanneer alcohol opgewarmd werd deze sneller verdampte dan water. De opgevangen damp werd afgekoeld en was weer een vloeistof maar dan met een hoger alcoholpercentage: een distillaat. Door deze ontdekking ging men experimenteren met alcohol op basis van diverse producten, zoals graan en suikerriet.

In Oost-Europa werd deze techniek waarschijnlijk verspreid door monniken die dit eerder al in West-Europese steden hadden gedaan. Wodka werd in Rusland en Polen spoedig een populaire drank onder alle lagen van de bevolking. De grote vraag naar de drank zorgde voor een bloeiende wodka-industrie en in sommige steden in Rusland en Polen stonden eind 16e eeuw soms wel 500 stokerijen.

Wodka wordt gedistilleerd tot maximaal 95% en verdund met water. Het alcoholpercentage ligt dan tussen de 35% en 70% (traditioneel, verkrijgbaar in de handel, rond de 40% à 45%). De drank wordt onder andere gestookt uit granen zoals tarwe, gerst, rogge of aardappels. Het graan wordt tot ontkiemen gebracht, waardoor er uit het zetmeel vergistbare suiker ontstaat. Dit wordt met water tot een licht alcoholische vloeistof gegist, daarna wordt de vloeistof gedestilleerd. Daarna wordt het product vaak opgeslagen in tanks met houtskool waardoor alle geuren en onzuiverheden worden geadsorbeerd. Hierna wordt het gefilterd. Wodka heeft geen rijpingsproces zoals de meeste andere gedestilleerde dranken, maar komt direct uit de destilleertank in een fles in de handel. De meeste wodka bevat uiteindelijk bijna niets anders dan ethanol en water.

Met de tijd zijn er steeds meer flavored wodka bijgekomen, ofwel wodka's met een smaakje. Bekende voorbeelden hiervan zijn de rode wodka's, zoals Eristoff Red en Puschkin Red, en de zwarte wodka's zoals Iganoff Black en Puschkin Black. Met een assortiment van meer dan 395 verschillende wodka's hebben we ook meer 'aparte' smaken zoals  tomaat en chocolade! Voor iedere prijsklasse hebben we wel een geschikte wodka, of je deze nou liever puur of in de mix drinkt; bij ons kan je het vinden!