Jenever / Vieux

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Wat is jenever?

Jenever (Genever) is een sterkedrank die word gemaakt in Nederland, België, kleine gebieden in het noorden van Frankrijk en het noordwesten van Duitsland. Bij de bereiding van Jenever word de jeneverbes gebruikt, vandaar ook de naam ‘Jenever’. In de middeleeuwen werd sterke drank vaak gebruikt voor medicatie, vooral brandewijn. Tot de 16e eeuw hield jenever ook een medicinaal karakter. Halverwege de 16e eeuw werden er andere kruiden en specerijen gebruikt om het product te destilleren, bijvoorbeeld anijs en venkel. In Nederland bleef men de jeneverbes gebruiken omdat ze dan geen duurdere grondstoffen moesten aanschaffen, en in Nederland groeide heel veel jeneverbesstruiken. Tegenwoordig worden er veel meer kruiden en specerijen toegevoegd bij het destilleren, er zijn heel veel mogelijkheden.

Graanjenever:

Dit is een jonge of oude jenever,  waarvan de alcohol compleet is gemaakt van graan. Uiteindelijk moet dit product minimaal 30% alcohol bevatten. Graanjenever is kleurloos.

Korenwijn:

Korenwijn is kleurloos, lichtgeel of lichtbruin en bevat minsten 38% alcohol. Soms wordt er ook nog karamel aan het product toegevoegd om de kleur iets te veranderen. Korenwijn wordt gestookt uit gerst, rogge en mais. Voor een zachtere smaak, wordt korenwijn soms gerijpt in eikenhouten vaten.

Moutwijn:

Moutwijn (korenbrandewijn) is een gedestilleerde wijn die ongeveer 46,5% alcohol bevat. Mout (gerst) wordt in een donkere ruimte ontkiemd, en van de gedroogde mout wordt bier gemaakt. Ook bij moutwijn zijn de basis ingrediënten gerst, rogge of mais. Moutwijn wordt in het totale proces drie keer gedistilleerd.   

Jonge jenever:

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er amper graan om moutwijn te produceren. Doordat er geen moutwijn geproduceerd kon worden, daalde het moutwijnpercentage in de jenevers. Na de oorlog heeft die soort jenever de naam ‘jonge jenever’ gekregen. Jonge jenever is vooral op neutrale alcohol gebaseerd omdat er minder moutwijn inzit als bij ‘oude’ jenever. Jonge jenever bevat tegenwoordig minsten 35% alcohol, maximaal 10 gram suiker per liter en geen moutwijn.

Oude jenever:

Oude jenever is de jenever die voor de oorlog werd geproduceerd, alleen tegenwoordig kun je ze niet of nauwelijks verkrijgen met 100% moutwijn. Het minimale moutwijnpercentage wat in oude jenever gaat is 15%. Oude jenever heeft een lichtgeel of lichtbruine kleur, bevat maximaal 20 gram suiker per liter en heeft een alcoholpercentage van minimaal 35%.

Fruitjenever:

Fruitjenever is een drank met de basis van jenever waaraan sap of fruit aan toe is gevoegd. Dat kan zowel van een vrucht als van meerdere vruchten. Fruitjenevers worden voornamelijk gemaakt in België. Doordat in sommige vruchten al genoeg suiker zit, hoeft er bij het uiteindelijke product soms bijna geen suiker toegevoegd worden.
Het alcohol percentage ligt tussen de 20% a 24%. Men drinkt dit product vaak koud.    

Speltjenever:

Speltjenever is een jeneversoort die gemaakt is van het oergraan spelt. Deze graansoort kan leven op arme grond. In een speltjenever gaat gerstemout en spelt. Speltjenever is kleurloos.

Voor mensen die een graanallergie ofwel glutenallergie hebben is dit een uitstekend product.

Vieux:

Vieux is een Hollandse soort cognac, men noemt het ook wel een koetsierscognac.
Tot de jaren zestig werd vieux als cognac verkocht. Vaak waren deze flessen imitaties van grote Franse cognac fabrieken. Vieux betekend ‘oud’ in het Frans, en goede cognac was meestal wat ouder vandaar de keuze voor de naam. Vieux wordt geproduceerd uit neutrale alcohol en er word karamel aan toegevoegd voor de kleur waardoor de vieux een wit tot donkerbruine kleur heeft (afhankelijk van het aantal karamel en de extracten die er worden toegevoegd). Vieux mag een suikergehalte hebben 20 gram per liter en het alcoholpercentage is minstens 35%.

Advocaat:

Advocaat wordt bereid met eieren en alcohol in de vorm van jenever of brandewijn waardoor er uiteindelijk een dik vloeibare likeur ontstaat. Vaak wordt advocaat gegeten uit een klein portglas of likeurcoupe. Soms wordt advocaat ook met slagroom geserveerd. Door het eigeel krijgt de advocaat zijn bekende gele kleur. Uiteindelijk bevat advocaat gemiddeld 14% alcohol.

Leuk om te weten:

Dunne advocaat wordt gemaakt met het hele ei, en voor dikke advocaat wordt gemaakt van enkel de eierdooiers. Advocaat kun je ook gebruiken bij bijvoorbeeld ijs en poffertjes.

Kandeel:

Kandeel is al sinds de 17e eeuw een traditionele drank die bij kraamfeesten wordt gedronken. Net als bij sommige advocaatsoorten heeft kandeel een wat dikkere structuur en een gele kleur door de eieren. Ook wordt er brandewijn gebruikt bij de productie van dit product. Gemiddeld bevat kaneel 17% alcohol.

Leuk om te weten:

Volgens de traditie zou de vader met een pijpje kaneel door de kandeel moeten roeren. De kraamvisite moet daar ook bij aanwezig zijn. Door dit ritueel uit te voeren zouden de boze geesten bij het kind en de moeder weggaan.

Het verschil tussen Advocaat en Kandeel:

Ondanks dat kandeel en advocaat op elkaar lijken zit er wel verschil in.
Het verschil zit hem in de smaak, want in kandeel zit kaneel, kruidnagel en andere kruiden die een wat sterkere smaak aan het product geven. Advocaat daar in tegen heeft een zachte zoete smaak door de vanille. Er zijn natuurlijk meerdere smaken beschikbaar van advocaat.