Whisky

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

 


 

Inleiding

Ongetwijfeld één van de meest gedronken dranken ter wereld, whisky behoort tot de absolute top en er is dan ook een ontzettend breed assortiment. De wijze waarop de drank tot stand komt heeft ontzettend veel invloed op het resultaat, de gebruikte grondstoffen, de vakmanschap, de vaten waar de drank in rijpt. Het maken van een goede whisky is dan ook een ware kunst, een vak dat door velen wordt gewaardeerd. Bij Drankgigant treft u dan ook een enorm assortiment whisky aan, meer dan 1650 verschillende flessen verdeeld over bijna 600 merken. Voor ieder wel wat wils dus!

Whisky of Whiskey

Het verschil zit ‘m puur in het land van afkomst, whisky’s die uit Ierland en de Verenigde Staten komen worden geschreven met –ey. Om te begrijpen waarom moeten we terug naar de 19e eeuw, in die tijd stapten veel Schotse distilleerders over op de Coffey still waarmee continu geproduceerd kon worden en waardoor de productiecapacitiet omhoog ging, de Ierse distilleerders hielden echter vast aan de pot still.

Om de 2 verschillende productiewijzen uit mekaar te houden namen de Ieren een andere spelling, met –ey, aan. De reden dat distilleerders in de Verenigde Staten de spelling van de Ieren overnamen was omdat velen van hen immigranten waren uit Ierland, en zodoende eenzelfde spelling toepasten.

Soorten Whisky

Er bestaan vele soorten whisky, bij Drankgigant proberen we van iedere soort een breed assortiment aan te bieden zodat iedereen bij ons terecht kan. We maken een onderscheid tussen de volgende whisky’s

Blended Whisky

Blended whisky’s zijn combinaties van grain en malt whisky’s en zijn ontstaan als alternatief voor de single malt, blended whisky’s zijn vaak wat zachter van smaak en kennen een meer consistente smaak. Het aantal whisky’s dat gebruikt wordt verschilt nogal, zo worden er voor The Famous Grouse en Balie Nicol Jarvie bijvoorbeeld rond de dozijn gebruikt. In whisky’s als Johnnie Walker Black Label of Ballantines worden er echter rond de 40 malts gebruikt voor de productie!

Single Malt Whisky

Dit zijn whisky’s die gemaakt worden van uitsluitend gemoute gerst en die afkomstig zijn van enkel één distilleerderij, deze worden vervolgens weer onderverdeeld afhankelijk van de regio. Single malts worden getypeerd door hun hardere, ruwere smaak in vergelijking met andere soorten whisky en zijn de ‘originele’ whisky’s van Schotland.  De regio waar de distilleerderij in staat zegt veel over het karakter en het smakenprofiel van de whisky, we maken een onderscheid tussen;

  • Speyside
  • Highland
  • Campbeltown
  • Islands
  • Islay
  • Lowland

Bourbon Whisky

Dit zijn Amerikaanse whisky’s, de naam bourbon komt van Bourbon County in Kentucky. In deze regio waren veel van de eerste distilleerders gevestigd. Een eis van bourbon is dat minimaal 51% van de drank bestaat uit mais of rogge en dat die zeker 2 keer wordt gedistilleerd.Tevens moeten de vaten waar het distillaat in rijpt minstens 2 jaar oud zijn en moet de binnenkant licht getoast zijn.

Ierse Whiskey

De, zeer waarschijnlijke, uitvinders van whiskey zoals wij deze nu kennen; de Ieren. Het voornaamste verschil tussen Ierse en Schotse whisky zit ‘m in het feit dat Ierse whiskey 3 maal wordt gedistilleerd in plaats van 2 keer, dit komt door het feit dat men in Ierland ongemoute gerst gebruikt. Tevens wordt de mout vrijwel nooit gedroogd boven turfvuur, de kenmerkende turfsmaak die Schotse whisky’s hebben is dan ook afwezig bij Ierse whiskey’s.

Japanse Whisky

Een soort whisky die qua stijl en karakter erg veel gemeen heeft met de Schotse whisky’s, het cruciale verschil zit ‘m in de blended whisky’s. De Japanse distilleerders gebruiken uitsluitend whisky’s die men zelf heeft geproduceerd, dit in tegenstelling tot de Schotse collega’s die vaak malts van andere distilleerders gebruiken.  Enkele bekende producten zijn Nikka en Akashi, beide grote namen in zowel Japan als daarbuiten.