Vermout

  1. 1
  2. 2
  1. 1
  2. 2

Vermout is een versterkte wijn die op smaak gebracht wordt met aromatische planten en kruiden. Ontstaan in Frankrijk in de 18e eeuw maar de drank is geïnspireerd van een Duitse versterkte wijn Alsem, een plant die in het Duits Wermut heet.

Alsem is een kruid dat gebruikt wordt bij de distillatie van Absint. Er kunnen vele kruiden worden toegevoegd aan Vermout. Minimaal 50 zelfs dat zijn bijvoorbeeld tijm, kinine en vanille. In sommige gevallen worden er suikers of zuren toegevoegd. Eigenlijk werden de verschillende kruiden gebruikt om de flauwe smaak van goedkope jongere wijnen te verbeteren.

Vandaag de dag komen de meeste vermout uit Italië. De grootste producenten bevinden zich in Turijn. Bijvoorbeeld één ervan: Martini en Rossi. Het merk is zo bekend geworden dat voor veel mensen het woord Martini zelfs een synoniem is voor Vermout. In Frankrijk is Noilly Prat de grote producent van Vermout en in Bulgarije wordt ook Vermout geproduceerd.

Er zijn vier soorten Vermout van droog naar zoet:

1. Witte: Fruitig, licht en verfrissend
2. Rode: Bitterzoet, kruidensmaak
3. Droge: Veel gebruikt als basis voor Cocktails ( b.v. Martini )
4. Franse Vermout

Vermout zien wij vaak terugkomen als apperitief en digestief, doorgaans ligt het alcoholpercentage rond de 15%, bij Droge vermout zien we alcoholpercentages van rond de 18% terug. De grootste vermout producenten zitten in Turijn, zo is bijvoorbeeld Martini & Rossi een bekende, veel mensen gebruiken ook het woord martini ook als synoniem voor vermout.