Sherry

 1. 1
 2. 2
 1. 1
 2. 2

Sherry is van origine een Spaanse versterkte wijn en is afkomstig uit de streek Jerez de la Frontera in het zuiden van Andalusië. Net als met andere dranken is een Sherry pas een Sherry als hij uit deze streek komt.

Sherry is een veelzijdige drank, zowel voor, tijdens en na het eten wordt sherry gedronken. Tijdens de borrel of als dessert wijn is hij een graag geziene gast. De Sherry wordt gerijpt volgens een ingewikkeld proces, dit proces wordt ook wel Solera genoemd en draagt bij aan de smaak van de sherry.

Geschiedenis:

In de tijd van de Phoeniciërs (rond 1200 voor Christus) werden er sherrywijnen in de regio gemaakt. Toen de Moren in de 8ste eeuw dezelfde regio/stad inkwamen werd de productie van deze wijnen voortgezet. Alleen de Moren waren moslim en mochten de wijn zelf niet drinken. Dit maakte het voor Hollandse handelaren heel interessant omdat er in Nederland allerlei likeuren gemaakt en verkocht werden. In 1492 vertrokken de Moren en werd de stad waar sherry gemaakt werd welvarend. Dit trok niet alleen handelaren aan maar ook piraten. Één van hen was Francis Drake die trok de haven binnen stal maar liefst 3000 tonnen sherry. De drank werd daardoor erg populair in Engeland en dat is tot heden nog steeds zo, In Engeland wordt de meeste sherry gedronken.

Sherry is een subgroep binnen de groep wijnen, bekende Sherry merken zijn bijvoorbeeld Bodega, Osborne, Sandeman en Pedro Ximénez.

Ook kennen we in de groep Sherry verschillenden types, hieronder een lijstje met de types en hun kenmerken.

 • Dry is en droge sherry.
 • Rino licht fris met een amandelsmaak.
 • Amontillado droge aromatische sherry.
 • Manzanilla droog met een kruidige smaak, ook iets ziltig.
 • Medium is een beetje zoet met een notensmaak.
 • Oloroso droog en vol met een zoete smaak.
 • Amorosso is half droog met soms wat rook in de smaak.
 • Pale Cream is een blend.
 • Palo Cortado is een natuurlijk sherry met een zoete smaak.
 • Pedro Ximénez is een zeer zoete sherry.
 • Cream Sherry is een blend van vaak Oloroso en Pedro Ximénez.

Solera rijpingsproces

Solera is een rijpingsproces wat redelijk ingewikkeld in elkaar zit, om het heel simpel uit te leggen kan je het zien als een toren van Sherry vaten die boven elkaar liggen, het onderste vat is het oudste en de bovenste het jongste.

Het onderste vat wordt geleegd en gebotteld maar dat moet natuurlijk wel met volle vaten gebeuren dus tappen ze van het vat daar boven de rum over tot het vat vol is, dit vat wordt gebotteld en weer opnieuw gevuld om te laten rijpen.

De vulling komt uit de daar boven gelegen vaten, het bovenste vat zal uiteindelijk leeg zijn en weer gevuld moeten worden met nieuwe Sherry. Ook kan er voor worden gekozen om een rij met rust te laten en deze extra te laten rijpen, deze keuze wordt gemaakt door de meester blender die precies weet wat er in de vaten zit en hoelang deze al gerijpt zijn.