Rosé

  1. 1
  2. 2
  1. 1
  2. 2

Roséwijn staat bekend om haar heerlijke fruitige smaak. Het wordt gemaakt door een samenstelling van verschillende druiven, blauwe en witte druiven. Om de prachtige kleur te krijgen worden de blauwe en witte druiven gemengd. De rosé krijgt haar kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap blijven dan de bij de bereiding van rode wijn. Het sap en kleurstoffen van de druiven wordt tijdens de traditionele vinificatie gekneusd. Op dat moment beginnen de schillen de smaak- en kleurstoffen af te geven. Zodra de wijnproducent tevreden is over de tint van de rosé, worden de druiven uiterst voorzichtig geperst en schillen en sap gescheiden. Hierna volgt de vergisting. Dat kracht van de smaak hangt samen met de kleur. Hoe langer de schillen en het sap contact hebben, des te donkerder wordt de kleur en des te krachtiger de smaak van de rosé. Omdat er maar een beperkte hoeveelheid tannine in rosé wordt verwerkt, is de rosé zo lekker fris en licht, maar toch kan het met een zekere stevigheid gedronken worden.

Het maken van rosé door het mengen van rode wijn  en witte wijn is normaliter verboden. Dit zal wel dezelfde kleur geven, maar niet de fruitige frisheid waar rosé voor staat. Er is een uitzondering binnen de Europese Unie,  alleen in de champagne streek mag  rode wijn gemengd worden met witte wijn om roséchampagne te produceren.

Van alle geproduceerde wijnen is slechts minder dan 10% rosé. Frankrijk produceert de meeste roséwijnen gevolgd door Portugal, Duitsland en Spanje.