Bubbels

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Mousserende wijn wordt ook wel bubbeltjeswijn of schuimwijn genoemd. Het is wijn waarin zich koolzuurgas bevindt. De meeste mousserende wijnen zijn witte wijnen maar er bestaan ook mousserende varianten van rosé wijn en rode wijn. Er is veel verschil in kwaliteit en ook de zoetheid kan sterk variëren van droog tot zoet. In de meeste landen waar wijn wordt gemaakt word ook mousserende wijn gemaakt. Vaak in verschillende type, smaken en kleuren u kunt het zo gek niet bedenken.

Een ruim assortiment van heerlijke frisse bubbels voor diverse gelegenheden, een gezellig etentje, een feestje of gewoon om lekker van te genieten thuis op de bank. Deze mousserende wijnen komen uit alle windstreken van uit Europa tot Afrika en van Amerika tot Azië.


Prosecco

Prosecco is zowel de naam van een Italiaanse mousserende wijn als van de witte druivensoort waar deze wijn van gemaakt wordt. Sinds het begin van de negentiende eeuw is onderzoek naar dit druiven ras sterk toegenomen en de prosecco is verspreid over het hele gebied. De precieze oorsprong van dit ras is enigszins een mysterie, maar sommige beweren dat het in feite al bekend was als de 'pucino' in de tijd van het Romeinse Rijk.

Keizerin Livia was vooral dol op de wijn van deze druif. Zeker is dat al gedurende ten minste twee eeuwen de heuvels van Conegliano-Valdobbiadene een ideale omgeving zijn voor de teelt van prosecco. De officiële naam van de druif die in de volksmond 'prosecco-druif' wordt genoemd is glera.

Het gebruik van de naam glera is weer gebruikelijk geworden vanaf 2009, toen de DOCG-status aan prosecco is toegekend en prosecco een herkomstbenaming is geworden. Deze herkomstbenaming is belangrijk voor de wijnbouwers uit de oorspronkelijke regio die de naam 'prosecco' op steeds meer flessen bubbelwijn op zagen duiken. Dit waren wijnen die niets te maken hadden met wat prosecco in essentie is: een Italiaanse mousserende wijn die is gemaakt van glera.


Cava

Cava is een Spaanse mousserende wijn, die vooral geproduceerd wordt in de Penedèsstreek, een wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië (Spanje). Ook in Arragon en de Rioja wordt cava gemaakt.

Wijnen met de kwaliteitsaanduiding ”Cava” bestaan traditioneel uit een mengsel van het sap van drie inheemse druivenrassen: xarello, macabeo en parellada (ofschoon er soms ook andere rassen gebruikt worden, volgens de methode van de tweede gisting van minstens negen maanden op de fles (método tradicional).

Deze methode is te vergelijken met de méthode traditionnelle. Om die reden wordt cava wel eens "Spaanse Champagne" genoemd, maar dit is wijnkundig gezien fout, aangezien enkel schuimwijn afkomstig uit de Champagnestreek de naam Champagne mag dragen. Vergelijk: men spreekt ook niet van bijvoorbeeld "Spaanse Elzaswijn". Eén van de condities voor de toetreding van Spanje tot de Europese Unie was het verwijderen van alle termen die tot verwarring met de beschermde Franse Champagne konden leiden.

Een wet en een toezichthoudende commissie waken sinds november 1991 over de constante kwaliteit van de cava. Een echte cava is aan de vierpuntige ster onderop de kurk te herkennen. Daarnaast kan cava ook nog een denominació d'origen (oorsprongsbenaming) krijgen, als hij in een welomschreven streek gemaakt wordt.


Witte wijn één van de bekendste soorten wijn op aarde. Waarom is witte wijn eigenlijk blank? Dit komt omdat wijn wordt gemaakt uit het sap van druiven. En omdat druivensap weinig tot geen kleurstof bevat zal de wijn ongeveer blank zijn. De werkelijke kleur wordt uiteindelijk toch echt bepaald door het druiven ras, ook speelt de leeftijd een grote rol. Jonge wijnen heeft vooral groene tinten. Maar witte wijn heeft variaties van blank naar lichtgeel tot groen, donkergeel, oranje enzovoort.


Rode wijn staat bekend om zijn al vaak luxe en krachtige uitstraling. Rode wijn is rood omdat er voor een bepaalde periode de druivenschillen worden vergist. De kleurstof in de schil geeft namelijk de rode de kleur aan de wijn. Natuurlijk verschilt het ook per druiven ras hoe rood de wijn daadwerkelijk is. Ook kan de kleur van de wijn veranderen naarmate de leeftijd van de wijn. Omdat er tijdens de gisting van de wijn niet alleen de suiker wordt omgezet in alcohol maar ook in koolzuur, is het dus ook mogelijk rode wijn mousserend te maken.