Tobermory 10 Year

70 cl

Tobermory 10 Year

70 cl
Share:

Beschikbaarheid: In voorraad

€ 39,95
Op werkdagen voor 17:00 besteld is morgen in huis!
Let op: getoonde prijzen zijn inclusief accijns. Bij verzendingen buiten Nederland zullen de accijnstarieven van dat land worden getoond.
Merken Tobermory
Land Schotland
Leeftijd 10
Inhoud 70 cl
Alcohol % 46 %
Type Single Malt
Streek Islands, Mull
Op werkdagen besteld vóór 17:00 uur = volgende dag in huis. Betaal met Paypal, Ideal of Creditcard om zeker te zijn dat uw betaling tijdig binnen is. De aller grootste zorg én beste inpak methodes passen wij toe om uw artikelen veilig en snel te verzenden.

 

Een persoonlijke boodschap of kaartje aan uw product toevoegen is mogelijk. Deze optie kunt u in de winkelwagen aanvinken, wanneer u deze optie aankruist kunt u in het vak opmerkingen de persoonlijke boodschap invoeren.

Details

Tobermory 10 Year is een Single Malt whisky uit de regio Island, Schotland.Tobermary 10 year old is de best verkopende single malt van deze distlleerderij. Samen met zijn geturfde tegenhanger Ledaig. In 2010 nam de eigenaar Bum Stewart Distillers de radicale beslissing om het alcoholpercentage van alle single malts te verhogen tot 46.3%. Het koud filteren kon daardoor achterwege gelaten worden, want dat dient om te voorkomen dat whisky troebel wordt en dat gebeurd alleen met een alcoholpercentage onder de 46%. De verandering vonden plaats op verzoek van Ian Macmilla, die vond dat de koude filtering zijn whisky 'saai en minder levendig maakte'. Vooral met betrekking tot de Tobermory 10 year old merkte Macmillan op dat de overgang naar het niet koud filteren opmerkelijke gevolgen heeft gehad. De aroma's zijn voller, zachter en levendiger geworden. De smaak is voller, soepeler en boterachtiger. Kortom: Alles is verbeterd.

Tobermory 10 Year is fris en notig op de neus met citrusvruchten, toffee en een flinke dosis turf. Middelzwaar, een fijn textuur en vrij droog op de tong met verfijnde turf, mout en noten. De afdronk is middellang tot lang met een vleug munt en zure citrus accenten.

Geschiedenis

Tobermory 10 Year is een Single Malt whisky uit de regio Island, Schotland. De naam Tobermory is afgeleid van het Gaelisch Tobar Mhoire, wat '' Maria's bron'' betekent. Vroeger bevond zich namelijk vlakbij Tobermory een bron die was afgeleid van de helige maagd. Tobermory is niet alleen de hoofdstad van het eiland Mull, maar ook de naam van de plaatselijke distilleerderij.Tobermory was opgericht in 1788 door de British Fisheries Society. Tot dan was het kleine stadje en een agrarische nederzetting dat gebouwd was rond de middeleeuwse kerk op de heuvel.

Aan het begin van de 18e eeuw was er een nieuwe gedurfde visie en in 1797 deed John Sinclair een aanvraag(een lokale handelaar) naar de huur van 57 hetare land op het gebied Ledaig om daar huizen en een distilleerderij op te bouwen.Destilleren werd echter verboden in Groot-Britannië tussen 1795 en 1797 met het oog om graanvoorraden te sparen voor de eerste coalitie oorlog met Frankrijk. Met als gevolg dat zijn aanvraag was afgewezen en hij kreeg alleen maar toestemming om een brouwerij te bouwen. Gelukkig, was Sinclair geen man die zichzelf snel gewonnen gaf. Hij bleef trouw aan zijn originele plan en een jaar later werd de Ledaig distilleerderij opgericht.

In de komende 100 jaar drukte de distilleerderij zijn stempel op het eiland. De grote depressie in 1930 in combinatie met het verbod in de Verenigde Staten zorgde ervoor dat de vraag naar whisky flink kelderde. De distilleerderij moest hierdoor zijn deuren 41 jaar lang gesloten houden.In 1971 opende de Ledaig distilleerderij (Tobermory Ltd) weer zijn deuren en dit gedenkwaardige jaar werd gekenmerkt door een limited editie versie. De jaren 70 waren van goede tijden en slechte tijden en meerdere sluitingen. In de jaren 80 werden de pakhuizen omgeboud tot flatten en dit was een teken van het einde.Door de vasthoudenheid van de originele oprichter zag de distilleerderij weer nieuw leven in 1993 wanneer het gekocht werd door Burns Stewart Distillers. Sinds toen is de distilleerderij een echt juweel geworden.