Rum

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Inleiding 

Rum is een van de meest populaire dranken op het moment, het is dan ook een zeer veelzijdige drank. Rum kan je prima puur of met ijs drinken maar wordt ook zeer vaak gebruikt in mixjes of cocktails, zo zal voor de meeste mensen een rum cola bekend in de oren klinen. Het is een distillaat dat gemaakt wordt van de bijproducten van suikerriet zoals het sap of de siroop. Vrijwel alle rum die verkocht wordt zijn blends van verschillende typen rum, deze worden gemengd want enkel op deze manier kan men een constante kwaliteit garanderen zodat de ene fles precies hetzelfde smaakt als de andere fles.

De origine van de rum ligt in het Verre Oosten, de populariteit van deze drank kwam echter in vogelvlucht in het Caribische gebied. Tegenwoordig wordt rum over de hele wereld gedistilleerd, elk land of elke regio heeft zijn eigen karakteristieke manier van fermenteren en distilleren leidt tot een breed aanbod van type rum.

Bij Drankgigant hebben we een zo breed mogelijk assortiment neer gezet, momenteel hebben we meer dan 425 verschillende merken rum die bestelt kunnen worden. Varierend van Cubaanse rum tot Hollandse rum, wij hebben het in huis!

Witte Rum

Rum is onder te verdelen in 2 grote groepen; witte en bruine rum. De eerste groep staat ook wel bekend als lichte rum, het is een soort die transparant van kleur is en ook lichter van smaak. Lichte rum heeft meestal ook een lichtzoete smaak, één van de bekendste voorbeelden hiervan is de Bacardi Superior. Naast Bacardi zijn er nog vele verschillende soorten witte rum verkrijgbaar bij Drankgigant, denk hierbij aan Havana Club, Estaro, El Dorado, Cruzan en nog vele andere.

Bruine rum

Bruine rum heeft een wat vollere, stevigere smaak dan witte rum en heeft een periode gerijpt op eikenhout, bruine rum dankt zijn kleur aan deze rijping hoewel deze soms ook het gevolg is van de toevoeging van karamel. Captain Morgan Spiced is zo een type rum, een nieuwkomer op de markt die het erg goed doet voornamelijk bij jongeren en in het uitgaansleven. Pampero, Renegade, Zacapa en Malecon zijn ook een aantal bruine Rums die het erg goed doen.

Spiced rum

Spiced rum is ontstaan in een tijd dat er een hoop rum bijna niet meer te drinken was en daardoor de kruiden werd toegevoegd zodat de scherpe smaak werd gemaskeerd. Deze rum soort bevat daardoor smaken van kruiden en vele andere exotische elementen, die de rum een unieke en interessante karakter geven. Een paar voorbeelden van de bekendste spiced rum zijn: Ron De Jeremy, Rebellion, El Dorado & Captain Morgan.

Honing Rum

Honing rum, ook wel ron miel genoemd, is een rum soort uit de Canarische Eilanden en wordt geproduceerd in Spanje. Ron miel wordt gemaakt van suikerriet of melasse. Melasse is een stroopachtig product afkomstig van suikerbiet, suiker of suikerriet. Ron miel heeft een zoete en zachte smaak, heeft een lichte honinggeur en is goudkleurig. Als het product eenmaal is geproduceerd, bevat het minimaal 2% honing en ligt het alcohol percentage tussen de 20% en 30%. Een bekende honing rum is Ron Miel Indias Honingrum en de Ron Miel Guanche Honingrum van Arehucas.

Rum Cocktails

Eén van de redenen waarom rum zo populair is dat je met rum zoveel heerlijke cocktails kan maken, de basis hiervoor ligt natuurlijk bij het uitzoeken van de juiste rum voor de juiste cocktail. Zo gebruik je voor een Capharinha bij voorkeur een Braziliaanse rum en voor een Daiquiri of een Piña Colada een witte rum. Drankgigant heeft een lijst samen gesteld met recepten van de populairste cocktails, nieuwsgierig geworden? Kijk snel op onze cocktailpagina!  

Luxe Rum

Laatste jaren is dranken rijpen in ware opkomst, al eeuwen word rum in vaten opgeslagen en gerijpt op eiken vaten om zachtere en betere smaken te crieeren. Hedendaags is een luxe rijping van rum in ex whisky vaten of port vaten normaal. Een dure en lange weg voor een prachtig product wat best het één an ander aan risico heeft, de smaak moet immers uniek en bijzonder worden én passen bij de rum.