Grappa

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Grappa

Grappa is een traditionele Italiaanse alcoholische drank gebaseerd op druiven. 'Grappa' komt van het Latijnse 'rapus' of van het Italiaanse 'grappolo', beiden betekenen het 'druif'. Grappa is voornamelijk gemaakt van  de restanten van de druiven omdat het oorspronkelijk een manier was om de overtollige trosdruiven niet te hoeven weggooien aan het einde van het seizoen.  
De smaak van een grappa hangt af van het type druif, de kwaliteit van de druif en de vaten waar de drank in gerijpt heeft. De wijze van het productieproces heeft ook invloed op het smakenpalet. Om de drank zachter en zoeter te maken worden er soms fruitsiropen of kruiden aan de grappa toegevoegd. 


Bereidingswijze en serveren
Bij het maken van wijn blijven er resten van de druiven over, voornamelijk schillen. Van deze resten wordt grappa gemaakt. De beste kwaliteit krijgt men door de resten meteen te distilleren. Het is niet nodig deze eerst een tijd te laten liggen, zoals bij andere distillaten.
Grappa wordt vooral gedronken na een maaltijd waarbij wijn werd geserveerd. De beste temperatuur voor jonge grappa is tussen 8 en 10°C en voor oudere grappa tussen 16 en 18°C.
Grappa wordt bij voorkeur uit speciale grappaglazen gedronken. Deze glazen zijn van onderen bol en van boven smal en recht. Indien nodig kunnen sherryglazen ook dienst doen. Italianen drinken grappa vaak in de koffie of met mineraalwater.


Korte geschiedenis

Grappa kent een zeer lange geschiedenis. Rond 500 voor Christus leefden de Bourgondiërs in Duitsland, maar ze begonnen in die tijd naar het warmere zuiden te trekken. De legende wilde dat zij de eerste waren die uit de resten van druiven een sterk drankje distilleerden.
Sinds de 15de eeuw bestaan er regels met betrekking tot productie en export van Grappa. Er werd zelfs tol op geheven. De boeren mochten het wel gewoon voor eigen gebruik blijven produceren. Dankzij deze boeren is het recept van generatie op generatie doorgegeven.

Soorten Grappa
Grappa wordt al zo'n duizend jaar gemaakt. Het hoeft dus niet te verbazen dat er vele soorten bestaan. Hier een onderverdeling:
-          Jonge grappa: jonge grappa wordt gemaakt van druivenresten met een neutrale smaak. De   smaak wordt op volledig natuurlijke wijze gevormd; er worden geen kruiden aan toegevoegd en het wordt niet opgeslagen in vaten.

-          Jonge aromatische grappa: jonge aromatische grappa wordt op dezelfde manier gemaakt als jonge grappa met dit verschil dat voor deze grappa aromatische druivenresten gebruikt worden. 

-          Grappa opgeslagen in houten vaten: deze grappa van neutrale druivenresten wordt korte tijd opgeslagen in houten vaten, maar nog niet lang genoeg om over oude grappa te kunnen spreken.

-          Aromatische grappa opgeslagen in houten vaten: deze grappa wordt eveneens korte tijd opgeslagen en er worden aromatische druivenresten voor gebruikt.

-          Oude grappa: oude grappa wordt gemaakt van neutrale druivenresten en heeft minimum zes maanden gerijpt in houten vaten en werd achteraf nog zes maanden luchtdicht bewaard. 

Deze grappa mag de woorden invecchiata, stravecchia en riserva aan de naam toevoegen.
-          Oude aromatische grappa: aromatische oude grappa is oude grappa, maar gemaakt van aromatische druivenresten.

-          Aromatische grappa: aromatische grappa is grappa waarvan de smaak gewijzigd is door kruiden of plantendelen toe te voegen.

Wij hanteren een groot en gevarieerd aanbod van grappa’s. Momenteel hebben we er maar liefst meer dan 35 opgenomen in het assortiment. Variërend in prijs en kwaliteit zodat er voor ieder wel wat wils tussen zit. Grappa kent enkele classificaties op basis van lagering, aantal druifsoort en of de drank aromatisch dan wel gearomatiseerd is.