Toppers van de week

Cognac

245 resultaten

Martell XO
174, 95
Direct leverbaar!
Meukow X.O.
84, 50
Direct leverbaar!
Moullon Grande Champagne Cognac
27, 95
Direct leverbaar!
Rémy Martin Louis XIII
scherp geprijsd
3.250, 00
Direct leverbaar!
Hennessy XO
209, 50
Direct leverbaar!
Menard XO
72, 50
Direct leverbaar!
De Luze VS Blue
26, 95
Direct leverbaar!
Joseph Guy VS
14, 95
Direct leverbaar!
Chateau Montifaud Napoleon
48, 95
Direct leverbaar!
Hennessy VS
23, 95
Direct leverbaar!
Meukow VSOP
34, 95
Direct leverbaar!
Courvoisier VS
25, 95
Direct leverbaar!
Courvoisier VSOP
34, 95
Direct leverbaar!
Courvoisier XO
129, 95
Direct leverbaar!
Menard VSOP
28, 95
1 à 2 dagen levertijd
Camus Ile de Ré Fine Island
34, 95
Direct leverbaar!
Martell VSOP
42, 95
Direct leverbaar!
Gratis
verzending

Cognac is een sterk alcoholische drank dat verkregen is door het distilleren van witte wijn en wat afkomstig is uit de streek Charente in Frankrijk. De 6 wettelijke vastgestelde cognacgebieden uit deze streek zijn Grande Champagne, Petite Champage, Borderies, Fine Bois, Bon Bois en Bois Ordinaries. Elk van deze cognacgebieden levert cognac met een 'eigen' karakter. Niet elke drank mag cognac genoemd worden. Er zitten een aantal strenge voorwaarden aan.

Er mogen enkel 9 druivenrassen gebruikt worden voor de productie van cognac. Deze zijn de Ugni Blanc, Colombard, Folle Blanche, Jurancon Blanc, Meslier Saint-Francois, Montils, Follignan en Smillon. De Ugni Blanc wordt het meest gebruikt (90%). Plaatselijk wordt deze ook wel St-Emilion genoemd.

Cognac mag deze naam pas dragen na een rijpingstijd van 2,5 jaar in houten vaten. In deze periode verkrijgt het drankje zijn karakteristieke smaak en door de werking van het hout krijgt het zijn mooie volle kleur. Hoe langer de cognac rijpt, hoe meer smaakstoffen worden verkregen uit de houten vaten. Hiernaast moet cognac een minimaal alcoholpercentage hebben van 40 procent.

Cognac wordt aan de hand van verschillende benamingen onderverdeeld in klasse:

  • VS, Very Special, Very Superior en*** is een cognac soort met een rijpingstijd van ten minste 2,5 jaar.
  • VSOP,Rserve, Very Special Old Pale en Very Superior Old Pale heeft een rijpingstijd van ten minste van 4 jaar. Reserve heeft in de wereld van cognac geen officile betekenis, maar is een term die aanduid dat de cognac voor de cognacmaker een speciale kwaliteit heeft.
  • Napoleon heeft een minimale leeftijd van 6 jaar. Deze cognac werd vroeger uitgegeven als XO maar heeft tegenwoordig zijn eigen leeftijdsaanduiding.
  • XO, Exceptionally old, is een zeer oude cognac met een minimale rijptijd van 10 jaar. Deze cognac wordt vaak gezien als de beste in zijn soort.

In het algemeen luidt de regel: Hoe langer de rijptijd, hoe rijker de smaak. In de praktijk hoeft dit niet per se altijd waar te zijn. Het gaat natuurlijk ook om de ingredinten en de vaten die gebruikt worden!

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.