Calvados / Armagnac

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Armagnac is een Franse, sterke drank en van origine afkomstig uit de gelijknamige regio Armagnac die midden in Gascogne ligt. De drank vertoont veel gelijkenissen met cognac en wordt zodoende ook vaak verward  met elkaar, het wezenlijke verschil tussen beide dranken zit ‘m in het klimaat waar de dranken worden geproduceerd. De regio Armagnac heeft, vergeleken met de Cognacstreek, relatief strenge winters en warme zomers waardoor de drank een wat meer krachtige en wat vollere smaak heeft dan cognac.

Productie van armagnac

Armagnac wordt slechts 1 maal gedistilleerd, dit ten opzichte van bijvoorbeeld cognac die minimaal 2 keer wordt gedistilleerd. De exacte wijze van distilleren hangt af van de regio en de distilleerder, dit is namelijk onderhevig aan lokale regels en tradities, maar het drankje wordt altijd gedistilleerd in een destillatieketel.

Omdat armagnac 1 keer wordt gedistilleerd heeft het een groter waterdeel dan cognac, in dit waterdeel bevinden zich de geur- en smaakstoffen die de drank maken tot wat het is. Hierdoor zijn de aroma’s en smaken van onder andere terroir en de gebruikte druiven meer uitgesproken en komen ze beter tot hun recht dan bij cognac. 

De gebruikte druiven ter productie van armagnac zijn overigens hetzelfde als die van voor cognac en de gehele bereiding van de drank wordt gecontroleerd door Bureau National Interprofessionel de l'Armagnac. De druiven die men gebruikt zijn de;

  • Ugni Blanc, een veelgebruikte druif ter productie van diverse dranken en een druif die bekend staat om zijn zuurheid
  • Baco Blanc, een druif die voorkomt uit de kruising tussen de ‘folle blanche’ en de Amerikaanse ‘noah’
  • Colombard, een florale druif
  • Folle blanche, tevens een vrij zure druif met een neutrale smaak

 

Calvados

Net als armagnac vertoont calvados grote gelijkenissen met cognac, het is een sterke drank met een alcoholpercentage van rond de 40 à 45 procent en wordt verkregen door appelcider te distilleren. De appelcider wordt tweemaal gedestilleerd en vervolgens ter rijping gelegd op eikenhouten vaten voor een periode van 1 tot 5 jaar.

Marc

Wanneer men droesem, in plaats van appelcider, gebruikt als basis spreken we van marc en niet meer van calvados. Marc kent een hoog alcoholpercentage van tot wel 50% en wordt vrijwel door heel Frankrijk geproduceerd. Er bestaan verschillende namen voor deze drank, wanneer deze bijvoorbeeld in Italië wordt geproduceerd spreken we over "grappa" en als de drank uit Portugal komen over "aguardiente".