Macallan 15 Year Fine Oak

€ 189,50

Direct leverbaar !

Een bijzondere whisky, de Macallan 15 Year Fine Oak is een whisky van hoog niveau en dankt zijn karakteristieke smakenpalet voor een groot deel aan de vaten waar deze in heeft gerijpt voor de lange periode van 15 jaar. Deels gerijpt in Amerikaanse, eikenhouten vaten waar eerder sherry en bourbon in hebben gezeten, en deels in Spaanse sherry vaten. Beide type vaten geven hun eigen, karakteristieke stijl mee aan het distillaat wat resulteerd in een welkome toevoeging voor de Fine Oak Series.

Heerlijke smaken van eikenhout, vanille en honing openen het boeket van smaken en worden vergezeld door tonen van bruine suiker en mout, het geheeld is verhuld in een zachte, sherry smaak die alle ingrediënten op een harmonieuze wijze verbindt. De droge fruitsmaken aan de ene kant benadrukken de rook terwijl aan de andere kant de levendige citrussmaken uit de whisky lijken te springen.

Macallan 15 Year Fine Oak is een complexe en zeer mooi uitgebalanceerde whisky, een whisky die je liefhebt en alleen drinkt voor op die speciale gelegenheden in een speciaal gezeldschap.

De geschiedenis van The Macallan.

The Macallan kreeg in 1824 een officile vergunning om whisky te produceren. Op diezelfde plek werd vroeger illegaal gestookt, een prachtig, beschutte plek met overvloedige voorraden turf, gerst en water. De distilleerderij werd overgenomen door Roderick Kemp. Zijn nakomelingen zijn nog steeds betrokken bij The Macallan. Markante eigenschappen van deze distilleerderij zijn onder andere het gebruik van kleine, hoekige, koperen pot stills en het gebruik van eikenhouten sherryvaten. Die sherry onderscheidt The Macallan van de andere distilleerderijen, die vaten voor bourbon, port of madeira gebruiken. Vroeger waren sherryvaten heel gewoon, omdat sherry die vanuit Spanje naar Engeland werd vervoerd, in vaten aankwam en te duur was om die vaten weer leeg terug te sturen. Whiskyproducenten kochten ze voor een grijpstuiver en gebruikten ze voor her rijpen van whisky. Eikenhouten vaten waar sherry in heeft gezeten, met name droge oloroso, verlenen rijpende whisky de heerlijkste aroma's en smaken. Omdat sherry sinds een aantal jaren in roestvrijstalen containers wordt verscheept, moet deze distilleerderij nu speciaal sherryvaten bestellen. In het voorjaar van 1997 vonden twee belangrijke gebeurtenissen plaats: ten eerste werd in een gezonken schip een fles Macallan uit 1874 ontdekt en op een veiling verkocht (aan de distilleerderij zelf). Een replica van die 1874 werd in de handel gebracht. Ten tweede werd de distilleerderij overgenomen door Highland-Suntory.

Het gebruikte water voor Macallan is oorspronkrelijk afkomstig uit de rivier Spey, die op heel korte afstand van de distilleerderij stroomt. Het water wordt echter niet rechtstreeks aan de rivier onttrokken, maar komt uit geboorde gaten die onder de distilleerderij aanwezig zijn. Aan de gebruikte gerst en gist wordt hoge eisen gesteld. Alleen een gerstsoort met de naam "Golden Promise" wordt gebruikt, n van de meest dure soorten. Voor Macallan worden geen twee - zoals gebruikelijk - maar vier verschillende giststammen gebruikt. De woorden van de distillery manager: "hoe complexer de gist, hoe complexer de whisky". De vaten zijn voornamelijk afkomstig van Oloroso-sherry - en in mindere mate van Amontillado en Fino Sherry - iets dat in de Macallan goed te ruiken en te proeven is. De vaten zijn het eigendom van Macallan voordat ze door de sherryproducenten in gebruik worden genomen. Eigenlijk worden ze dus verhuurd! De gebruikte bomen moeten minimaal 80 jaar oud zijn en slechts 20% van die bomen kan gebruikt worden. Ook de donkere kleur van de whisky verraad de afkomst van de vaten. Met name de Oloroso-sherry geeft een diepe, donkergouden kleur. De gebruikte still's zijn vrij klein en voorzien van een redelijk korte hals. Het bottelen gebeurt niet in de distilleerderij, maar wordt uitbesteed.

Meer informatie
Merk Macallan
Inhoud 70 cl
Alcoholpercentage 43 %
Leeftijd 15
Land Schotland
Streek Speyside
Type whisky Single Malt
Copyright © 2017 Drankgigant.nl

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.