Jopen Tulpomania

€ 2,29

Leverbaar in 5 werkdagen

Statiegeld: € 0,10

Jopen Tulpomania is een amberkleurig bier die zijn geschiedenis vindt in de 17e eeuw, dit luikse bier is een frisbitter bier dat werd gebrouwen uit speltmout wat aangevuld werd met ongemoute tarwe. Tot ver in de 19e eeuw werdt dit bier gebrouwen in Haarlem bij Brouwerij 't Scheepje. Nu ruim een eeuw later brouwen de mensen van Jopen dit bier weer op Haarlemse bodem.

Leuk om te weten:

Gebrouwen te gelegenheid van Haarlem Bloemenstad en de Keukenhof.

Geschiedenis Jopen

Haarlem was van de Middeleeuwen tot begin 20e eeuw een stad met veel bierhistorie. In de 15e eeuw was het Haarlemsche Koytbier zelfs het meest gedronken bier in Antwerpen! Tussen 1620 en 1640 telde Haarlem maar liefst 52 brouwerijen en brouwde zelfs één van de burgemeesters! In 1916 sloot de laatste brouwerij, het Scheepje aan de Houtmarkt, haar deuren. De naam Jopen werd vernoemd naar de inhoud van een houten vat van 112 liter waarin het bier over het stadsriviertje het Spaarne werd vervoerd.

Jopenbier heeft vanaf het begin onder toezicht gestaan van brouwer Chris Wisse die inmiddels onze hoofdbrouwer is en samen met Jelle Aaij en Robbert Uyleman het team in de Brouwerij vormt.

De koperen brouwketels zijn vanachter de lange bar zichtbaar evenals de 8 grote lagertanks (5 van 60 hl. eentje van 30, 20 en 10 hl.) achter glas.

 De moderne brouwinstallatie is afkomstig van BrauKon uit Duitsland en heeft

een capaciteit van 2 x 20 hl. Het volautomatisch brouwhuis d.m.v. regelbaar BrauKon Smartboilsystem is door Chris Wisse zelf ontworpen. Afhankelijk van het te brouwen type wordt 12 tot 20 hl. per keer gebrouwen.

Na vergisting en lagering gaat het bier richting Industrieterrein de Waarderpolder waar het wordt gecentrifugeerd en op vat of op fles wordt afgevuld. De tweedehands vatenvuller is volledig en minutieus door Chris gereviseerd.


 

Meer informatie
Statiegeld € 0,10
Inhoud 33 cl
Alcoholpercentage 5.5 %
Land Nederland
Brouwerij Jopen
Type bier Overig
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Jopen Tulpomania
Uw waardering
Copyright © 2017 Drankgigant.nl

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.