Hooghoudt Oude Graan Jenever

€ 16,50

Direct leverbaar !

De originele oude graan jenever van Hooghoudt dankt zijn karaktervolle smaak aan het recept met veel moutwijn. Het is niet zomaar moutwijn want de moutwijn van deze oude graan jenever heeft op hout gerijpt. Vervolgens is het op traditionele wijze gestookt in koperen ketels en heeft deze jenever 17 jaar op Andalusische eikenhouten sherryvaten gerijpt. Het eindresultaat is een lichtgele jenever met zachte tonen van hout, vanille en zuidwijn. In balans met de herkenbare smaak van jeneverbes.

Geschiedenis

In 1888 krijgen Hero Jan en Grietje het idee om alcoholische drank te gaan stoken. In een kelder aan de Oosterstraat te Groningen proberen zij hun ideeën uit.

Het gaat al snel erg goed met het bedrijf van Hero Jan en Grietje dat ze hun kleine kelder verruilen voor een groter pand aan de Grote Kromme Elleboog. In dit zelfde pand zit tegenwoordig Slijterij van Erp. Hooghoudt is in de eerste jaren vooral bekend geworden met de Boerenjongens van rozijnen.

In 1893 beginnen Hero Jan en Grietje langzaam met reclame maken door zelf een affiche te maken met daarop de volgende tekst: Hier worden uitsluitend de dranken geschonken van de Fa H.J. Hooghoudt Groningen. Deze affiche wordt bij horecagelegenheden opgehangen.

In 1898 ontvangt Grietje een erkenning op de wereldtentoonstelling Nijverheid & Kunstindustrie. Hero Jan komt te overlijden aan de gevolgen van een longontsteking, daardoor runt Grietje het bedrijf nu alleen. In de jaren dat ze er alleen voor staat ontwikkeld ze een aantal nieuwe producten: Hollandsche Brandewijn en Cognac Vieux.

Doordat Hooghoudt blijft groeien wordt de stokerij te groot voor het pand. Het was tijd voor een verbouwing en op 15 april 1914 metselen de kinderen van Hero Jan en Grietje, Syne en Ludolf de eerste steen.

6 jaar later, in 1920 is weer een uitbreiding nodig omdat het heel goed met het bedrijf gaat. Grietje distilleert ook de eerste jenever van Hooghoudt. Na de verhuizing naar de Nieuwe Ebbingestraat wordt er niet meer aan particulieren verkocht, enkel nog aan slijterijen en horeca.

De zoons van Hero Jan en Grietje zijn ook al enige tijd bij het bedrijf betrokken. In 1922 introduceert Ludolf een limonadesiroop van sap en sinaasappels. Deze limonadesiroop genaamd ‘Valencia’ doet het zo goed, dat zelfs de eerste auto van Hooghoudt het Valencia logo bevat.

In 1938 bestaat Hooghoudt precies 50 jaar, en dat moest natuurlijk gevierd worden. Doormiddel van een spaaractie konden afnemers van hun producten sparen voor bijvoorbeeld een horloge.

In 1958 nemen Ludolf en zijn zoon Hero Jan Junior, die in 1928 geboren is, de touwtjes in handen. Zij introduceren Hooghoudt Jonge Dubbele Graanjenever, door deze innovatie staat de jenevermarkt op zijn kop. De Dubbele Graanjenever is in 1968 op de markt gekomen.

1973 was het jaar waarin Hooghoudt zijn eerste kruidenbitter introduceert. Deze kruidenbitter bevat maar liefst 77 soorten kruiden. Voor deze Beerenburg Kalmoes werd ook een tv commercial gemaakt. 
Hooghoudt is niet te stoppen, en blijft maar groeien. Daarom wordt ervoor gekozen om in 1986 een nieuw pand buiten de stad te gaan bouwen. De eerste paal, is samen met een stenen kruik van 8 liter jenever de grond ingegaan.

Het 100 jaar bestaan van Hooghoudt wordt gevierd in het jaar 1988. In dat jaar werd ook het nieuwe pand officieel geopend en daarbij ontving Hooghoudt een eigen straatnaam en een Koninklijke onderscheiding. De straat waar het nieuwe pand in is gevestigd heet vanaf die tijd de Hooghoudtstraat. De Koninklijke onderscheiding genaamd, Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier, is voor bedrijven van minstens 100 jaar oud, en een goede reputatie. Hooghoudt verdiende deze onderscheiding door zich te onderscheiding op het gebied van kwaliteit, soliditeit en continuïteit.

In 2012 introduceert de derde en vierde generatie van de familie Hooghoudt het nieuwe logo, én drie nieuwe soorten Rijke Jenevers. Deze jenevers zijn gebaseerd op de oorspronkelijke recepten van L.W. Hooghoudt uit 1914. De huisgemaakte kruiden- en fuitmelanges komen duidelijk naar voren in de jenevers.

2013, het jaar waarin Hooghoudt 125 jaar bestaat. Dit keer wilde Hooghoudt iets terug geven aan de Groningers. Hooghoudt wilde de wensen van tien Groningers in vervulling laten komen. Maar liefst 560 mensen hadden hun wens ingezonden, en doormiddel van een jury en een Facebook stemronde, werden er tien Groningers uitgekozen met de meest haalbare en originele wens. Naast het 125 jarige bestaan, introduceert Hooghoudt ook de nieuwe Bruine Jenever. Een jenever met de smaken van o.a. vanille en grapefruit.

In 2014 gaat Hooghoudt een samenwerking aan met de Utrechtse band Kensington. In deze campagne delen Hooghoudt en Kensington tradities en mooie momenten. In augustus 2014, bracht Kensington hun album ‘Rivals’ uit. Dat was de kick-off van de campagne, die voornamelijk online aandacht krijgt. Het uiteindelijke doel van de campagne is de Bruine Jenever bekender maken.

Ook wordt er in dit jaar een nieuwe handgemaakte distilleerketel uit Engeland geplaatst. Door een kleine ceremonie uit te voeren, krijgt de ketel de naam ‘Grietje’. Het is een eer aan Grietje Hooghoudt.

In 2015 komt introduceert Hooghoudt twee nieuwe producten. De Premium Jenever, en een speciale editie van een jenever uit 1996. De Premium Jenever is een jonge jenever met een volle, maar ook zachte smaak. De speciale editie, is een jenever die 18-jaar heeft gelagerd op eikenhouten Sherry Oloroso vaten. Van deze jenever waren maar 1000 flessen beschikbaar, inmiddels zijn deze niet meer verkrijgen.

Leuk om te weten

De naam Hooghoudt komt van ‘hooghout of hoogholtje’. Dat zijn typisch Groningse voetganger bruggetjes die over de kanalen gebouwd zijn.

 

Meer informatie
Merk Hooghoudt
Inhoud 100 cl
Alcoholpercentage 38 %
Soort jenever Jonge Jenever
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Hooghoudt Oude Graan Jenever
Uw waardering
Copyright © 2017 Drankgigant.nl

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.