Glenmorangie Tusail

70 cl

Direct leverbaar !

Voor 17:00 uur besteld, morgen in huis*

€ 129,50
Plus
Minus
 • Voor 17:00 besteld, morgen in huis*
 • Meer dan 14.000 artikelen
 • Prijzen incl. BTW
 • Deskundige helpdesk: 0118 412 035
 • VEILIG ONLINE BETALEN

Omschrijving

De 6de editie van een bijzonder unieke collectie Glenmorangie malt whisky's, deze speciale en zeer gelimiteerde oplage is van uitmuntende kwaliteit en heeft de meest rijke en waardevolle smaken in zich.

Dit is opnieuw een whisky uit het rariteitenkabinet van meesterdistilleerder Bill Lumsden. De finealta werd in 2010 gelanceerd, maar is gebaseerd op een recept uit 1903. Finealta is Amerikaans en Europees tegelijk, een combinatie van twee Glenmorangie whisky's die afzonderlijk zijn gerijpt, één in Amerikaans eiken, de ander in olorosovaten uit Spanje. Beide whisky's worden daarna in een groot vat gegoten om een harmonieus geheel te vormen. Om de whisky een beetje beet en een lichte rooksmaak te geven is de gebruikte gerst licht geturfd. Glenmorangie had al een hele tijd geturfde mout gebruikt, maar aan het begin van de twintigste eeuw verliep het produceren van whisky nog anders.

In veel delen van Schotland werden droogovens, distilleertoestellen en moutovens gestookt op turf. Door groene mout boven een turfvuur te roken krijgt de uiteindelijke whisky karakteristieke rokerige smaken. Toen het spoor ook de meer afgelegen delen van de Highlands bereikten werd het gemakkelijker om kolen te vervoeren. Kolen vervingen turf als belangrijke brandstof voor de kachels in huizen en distilleerderijovens. Veel geturfde whisky's werden zo naar verloop van tijd vrijwel ongeturfd. Alleen distilleerderijen op bepaalde eilanden bleven turf gebruiken. Die traditie is overeind gebleven en daarom hebben die whisky's nog steeds de scherpe aroma's. Wie graag wil weten hoe Glenmorangie rond 1900 moet hebben gesmaakt, moet deze Finealta zeker proeven. Het is een compleet nieuwe ervaring, maar het blijft Glenmorangie, even elegant als altijd.

Geschiedenis

Glenmorangie is een distilleerderij in Tain, Ross-shire, Schotland, dat single malt whisky produceert.
Glenmorangie is gecategoriseerd als een Highland distilleerderij en beschikt over de langste stills in Schotland.
Het bedrijf bezit ook de Ardbeg distilleerderij op Islay. Legenden vertellen dat alcoholische dranken van een of andere vorm in en rond de Tain al sinds de Middeleeuwen werden geproduceerd.

Volgens het bedrijf komt de eerste productie van alcohol te Morangie Farm uit 1703.
In 1730 werd er een brouwerij gebouwd bij de boerderij en samen deelden ze het water, The Tarlogie Spring.

Een voormalige distilleerderij manager, William Matheson, verwierf het bedrijf in 1843 en zette de Morangie brouwerij aan een distilleerderij,
uitgerust met twee tweedehands gin stills.Hij doopte de distilleerderij later om in de distilleerderij Glenmorangie.

De distilleerderij werd gekocht door zijn belangrijkste klant, door Leith stevige Macdonald en Muir, in 1918. 
De familie Macdonald zou de controle over de onderneming houden voor bijna 90 jaar.

Glenmorangie, net als alle andere distilleerderijen en brouwerijen in Groot-Britannië, leed verschrikkelijk tussen 1920 en 1950.
Het het verbod en de grote depressie in de vs verminderde de whisky verkoop. De distilleerderij werd effectief stilgelegd tussen 1931 en 1936.
De depressie werd afgesloten met de Tweede Wereldoorlog, maar de oorlog zorgde voor weinig brandstof en gerst en de distilleerderij werd opnieuw stilgelegd tussen 1941 en 1944.De export van whisky was belangrijk tijdens de oorlog, maar vijandelijke actie verstoorde en vernietigde leveringen aan de Verenigde Staten en Canada.

Tegen het einde van de oorlog verhoogde de distilleerderij de productie en draaide ze op volle capacititeit in 1948.
Het aantal stills werd verhoogd naar vier in 1977. De watervoorziening werd een zorg in de jaren 1980 en daardoor werd er een besluit genomen om ongeveer 600 acres (2.4km2) van de grond rond de en de Tarlogie Springs te kopen. De distilleerderij breide weer uit in 1990 en in 2002 werden er nog vier nieuwe stills toegevoegd.
In 2009 was stond het totaal op twaalf.

In 2004 werd het bedrijf verkocht aan de Franse Moët Hennessy Lous Vuitton voor ongeveer £300 miljoen.Na de verandering van eigenaar werd de Glenmorangie productielijn omgedoopt tot haar beroep in de overzeese markt voor luxe goederen te verhogen. Een nieuwe, meer gewelfde fles werd geïntroduceerd en de Finish whisky's kregen nieuwe namen, zoals The Quinta Ruban, Nectar d'Or en Lasanta.

Glenmoragie is de best verkopende single malt in Schotland, vrijwel onafgebroke sinds 1983 en produceert ongeveer 10 miljoen flessen per jaar, waarvan ongeveer 6.500.000 worden verkocht in het Vereningd Koninkrijk. Wereldwijd heeft Glenmorangie een aandeel van 6% op de malt markt.

Meer informatie

 • Locatie
  TON 1
 • Merk
  Glenmorangie
 • Land
  Schotland
 • Leeftijd in jaren
  Niet Vermeld
 • Inhoud
  70 cl
 • Gewicht in KG
  1.3000
 • Alcoholpercentage
  40
 • Streek
  Highland
 • Type whisky
  Single Malt

Schrijf uw eigen review
Uw waardering

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.