Wodka of Vodka

Hoe schrijven we het nu, of wat zeggen we, Wodka of Vodka. Eigenlijk is het maar net waar je vandaan komt. In Nederland zeggen we Wodka maar dit had net zo goed Vodka kunnen zijn. Het is dus beide goed.

Waar komt het dan vandaan die Wodka of Vodka, voor zo ver de geschiedenis het terug kan vertellen komt de Wodka uit het zuiden van Rusland ( водка ) of Polen ( Woódka ).

Hoe schrijven we het nu, of wat zeggen we, Wodka of Vodka. Eigenlijk is het maar net waar je vandaan komt. In Nederland zeggen we Wodka maar dit had net zo goed Vodka kunnen zijn. Het is dus beide goed.

Waar komt het dan vandaan die Wodka of Vodka, voor zo ver de geschiedenis het terug kan vertellen komt de Wodka uit het zuiden van Rusland  ( ????? ) of Polen ( Woódka ).

Wodka is een gedistilleerde drank die tot maximaal 95% verdund wordt met water, hierdoor komt het alcoholpercentage tussen de 35% en 70% te liggen. In de handel zie je doorgaans 40% a 45% Wodka verschijnen. Wodka zelf kan gemaakt worden van diverse grondstoffen, er is niet direct een regelgeving zo als we dat zien bij Cognac dat de drank in een bepaalde streek of van een bepaalde grondstof gemaakt moet worden om Wodka genoemd te mogen worden.

Wel is het zo dat er in Polen, Finland en zweden wodka gestook moet worden va graan of aardappels maar hier in Nederland zien wij ook wodka’s van tarwe, gerst of rogge.

In veel landen, en zeker Oost-Europese landen is wodka een populaire drank en in vele smaken te verkrijgen, zo hebben we natuurlijk de neutrale wodka maar ook met smaakjes zo als appel, cranberry, mango en citroen. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of er is een Wodka in jou smaak te verkrijgen!

Van oudsher zien wij dat Wodka gedronken werd bij de maaltijd maar tegenwoordig zien wij de wodka veel in café en club geserveerd worden en zeker in studentenkringen is het een populaire drank.

Door de hoge alcohol percentages van de wodka kan je begrijpen dat deze in column stils wordt gedistilleerd, afhankelijk van het merk is hij twee tot soms wel zes maal gedistilleerd. Meer uitleg over de stils vind je in ons blog over pot of column stils

Ben jij benieuwd welke smaken of merken wodka wij beschikbaar hebben klik dan hier en vindt de wodka die bij jouw past

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.