• Voor 17:00 uur besteld = morgen in huis*
  • Verzending NL / BE € 6.95 per bestelling
  • Alle prijzen incl. BTW
  • Meer dan 14.000 artikelen online!
  • Uitgebreide betalings- mogelijkheden
  • Deskundige helpdesk 7 dagen per week bereikbaar

Whiskey

27 mei 2015 21:12:10

Zoals scotch alleen scotch genoemd kan worden als hij in Schotland gedistilleerd is, geldt dit voor bourbon dat deze in Amerika gedistilleerd moet zijn. De naam Bourbon mag uitsluitend gebruikt worden voor Amerikaanse whisky’s die tenminste 2 jaar gerijpt hebben in ‘American White Oak’ Barrels’. Bourbon whiskey  moet minimaal 51% maïs bevatten.

De rijping van Bourbon duurt minimaal 2 jaar. Men spreekt van Straight Bourbon Whiskey indien de rijping langer is dan 2 jaar. Wanneer de whiskey ten minste 1 jaar en 1 dag daarvan in Kentucky heeft gerijpt, mag deze whiskey "Kentucky Bourbon" worden genoemd. Straight bourbon wordt geproduceerd van minimaal 51% maïs, Straight Rye Whiskey  van minimaal 51% rogge. Door dat bourbon whiskey’s uit 51% uit mais bestaan krijgen de whiskey’s een rijke, zoete en olie achtige smaak. Het percentage kleine granen zoals gerst, rogge en tarwe worden bepaald door de distilleerderijen.

Zo zorgt de gerst dat zetmeel omgezet wordt in suiker, rogge zorgt voor een specifieke bite en door de tarwe krijgt de whiskey een zachte smaak. Het water dat voor bourbon whiskey gebruikt wordt is op natuurlijke wijze gefilterd, vrij van ijzer maar rijk aan mineralen. Na de tweede distillatie mag de alcoholpercentage niet hoger zijn dan 80% om de smaak te behouden van de granen die zijn gebruikt. De normale sterke ligt tussen de 60% en 70%.

Alle smaak en kleur mag alleen op natuurlijke wijze gebeuren, er mag niks worden toegevoegd om de smaak te versterken, zoeter te maken of een andere kleur te geven. De vaten die worden gebruikt zijn gebrand, dit zorgt voor het karameliseren van de suiker en onttrekt hiermee ook onder andere vanille uit het hout. De vaten moeten nieuw zijn waardoor de sterke en agressieve smaak van het nieuwe hout bij kan dragen aan twee derde van de smaak en aroma.

De whiskey wordt bewaard tussen de 6de en 9de verdieping waar de temperatuur in de zomer kan oplopen tot 38 graden celsius en in de winter zeer koud waardoor de whiskey sneller rijpt.

Geplaatst in Nieuws Informatie door

Roland Reijerse

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden