• Voor 17:00 uur besteld = morgen in huis*
  • Verzending NL / BE € 6.95 per bestelling
  • Alle prijzen incl. BTW
  • Meer dan 13.000 artikelen online!
  • Uitgebreide betalings- mogelijkheden
  • Deskundige helpdesk 7 dagen per week bereikbaar

Vaten maken het verschil

21 jun. 2016 09:36:55

Whisky vaten in verschillende soorten en maten zijn verantwoordelijk voor de smaak en afwerking van de whisky, in totaal zijn er twaalf verschillende grote aan vaten van de kleinste 40 liter tot de grootste 700 liter. Niet alleen worden deze vaten gebruikt voor het rijpen van whisky maar ook het lageren van bieren of het laten rusten van wijn en port gebeurd in deze vaten, hier onder zullen wij een uiteenzetting maken van de verschillende soorten. De maten van de vaten is altijd bij benadering omdat de vaten hand gemaakt zijn kunnen er kleine verschillen in zitten.

De kleinste telg van de familie is de Blood tub, dit kleine vat heeft een inhoud van 40 liter en wordt doorgaans gebruikt voor het rijpen van bieren maar ook speciale edities van speciale whisky’s. Door de kleine inhoud van het vat is er veel contact met het hout wat weer van invloed is op de smaak van de whsiky.

Voor het rijpen van whisky is de Quarter Cask met een inhoud van 125 liter eigenlijk het kleinste whisky vat, dit vat heeft door zijn omvang veel contact met de whisky waardoor hij snel zijn smaak krijgt.

Veel mensen denken dat een Quarter Cask een kwart is van de vaker gebruikte ASB van 200 liter, dit is echter niet juist!

Een Amerikaanse Standaard is de ASB of  ook wel volmondig, American Standard Barrel. Dit vat heeft een inhoud van 200 liter wordt veelal gebruikt voor het rijpen van bourbon en is vaak gemaakt van Amerikaans wit eiken hout. Wij vinden dit vat na gebruik ook regelmatig terug in de whisky industrie.

De Barrique zijn vaten die worden gebruikt voor het rijpen van wijnen waarna ze terug worden gevonden bij whisky’s die zijn gerijpt op wine cask, over het algemeen gebruikt als finish wat je dan ook terug vindt in de naam van de whisky “Auchentoshan 1988 Wine Cask Finish “. Dit vat is makkelijk van de rest te onderscheiden, door het gebruik van houten stroken om het vat in vorm te houden waar wij normaal gesproken metalen ringen zien.

Voor het laten rijpen van de whisky wordt er over het algemeen één standaard gebruikt die wij overal terug vinden en dat is de Hogsead, dit vat heeft een inhoud van 250 liter en is naar alle waarschijnlijkheid het meest gebruikte vat voor het rijpingsproces van de whisky.

Voor het maken van een meer fruitige whisky worden er Cognac Cask gebruikt die een inhoud hebben van 350 liter. De naam zegt het al Cognac Cask zijn vaten waar de Cognac op gerijpt wordt, omdat de naam Cognac een beschermde naam is wordt hij veel vaker “ French Oak “ genoemd wat je dan ook weer terug vindt op het label van de whisky. Deze vaten zijn gemaakt van Limousin of Amerikaans eiken.

Voor de rum- en sherry industrie wordt er gebruik gemaakt van Pucheon vaten, deze hebben een inhoud van 500 liter en worden gemaakt van Spaans of Amerikaans eikenhout. Dit vat zien wij regelmatig terug om de whisky een fijne sherry finish mee te geven.

Voor de rijping van Port wordt ook gebruik gemaakt van een 500 liter vat, het grote verschil tussen de Pucheon en deze Butt zo als hij genoemd wordt is dat het vat hoger en smaller is en worden gemaakt van Europees of Amerikaans eiken en voornamelijk gebruikt in Jerez de la Frontera wat bekend staat als DE sherry regio van Spanje. De vaten zorgen voor een heerlijke volle en zoetige smaak en een prachtige goud kleurige whisky.

Ook vinden we in de Port industrie een Port-pipe, dit vat is 550 liter groot en gemaakt van Europees eiken. Dit vat wordt gebruikt voor de Port Wood Cask Finish die ze aan de whisky geven.

Je ziet dat er veel verschillende soorten vaten zijn, van rum, wijn en port vaten die worden gebruikt voor de rijping of finish van de whisky. Wat wij nu nog missen is de Madeira Drum, dit vat van 650 liter wordt niet zo veel gebruikt om whisky te laten rijpen maar meer voor Madeira wat we al in de naam terug vinden natuurlijk.

Maar het kan natuurlijk altijd groter, daarom hebben we ook nog een 700 liter vat, ook wel Gorda genoemd. Dit grote vat vindt zijn oorsprong in Amerika waar dit soort vaten wordt gebruikt om een blend te maken of het zogenaamde marrying.

Elk vat, groot of klein heeft zijn eigen specifieke kenmerken en smaak afgifte. Het gebruikte soort vinden we vaak terug op het etiket van de whisky, hoe kleiner het vat hoe intenser de smaak van het hout. Hout zit vol met natuurlijke oliën die de whisky vanille smaken en aroma’s geeft die worden opgenomen door de whisky tijdens het rijpingsproces, je kunt dus wel begrijpen dat een klein vat met veel contact met de whisky meer smaak afgeeft dan een groot vat wat in verhouding minder contact heeft met de whisky.

 

 

Geplaatst in Nieuws Informatie door

Roland

Post Comments

Edwin

geplaatst op 22 jun. 2016 14:24:02
Geld dit ook voor speciaalbieren die op vaten worden gelagerd ? Kan je aangeven bij bieren wanneer een normale smaakafgifte te proeven is ?? gr

===

Hallo, Het gebruik van vaten in de bier industrie is zeker van invloed op het bier. Wat heeft er in het vat gezeten, bijvoorbeeld Whisky en Bourbon maakt het bier wat zoeter en voller terwijl de wijn vaten over het algemeen weer wat zuurder en scherper maken. Je ziet ook het gebruik van cointreau vaten en houtsnippers of het injecteren van een bepaalde drank in het bier.

Dit heeft allemaal invloed op de smaak, net als de lengte van het lageren van het bier. Normaal zie je dat bieren enkele dagen tot weken gelagerd wordt terwijl er maar een kleine groep brouwers zijn die ze soms meer dan een jaar laten rusten.

In onze groep speciaalbieren vindt je een groep Barrel Projects, hier vind je bieren die zijn gelagerd op vaten.

https://www.drankgigant.nl/bieren/speciaalbieren/speciaalbier-type/barrel-projects.html

Hou je dus van wat zoeter bier kijk eens naar Prearis Grand Cru 2015 Bourbon Barrel Aged, hou je van iets meer pit dan is de Prearis Grand Cru 2014 B.A. Cognac wel iets voor jou. Wil je echt een snoepje proeven dan raden wij deze aan, TO ├śL Viciously Viscous. Ga je toch meer voor de zure / wijn vaten dan moet je deze proberen, Mikkeller Acid Trip BA.

Verstuur reactie




* Verplichte velden