Waar komt champagne nu eigenlijk vandaan?

Waarom champagne

Champagne heet champagne en mag alleen zo heten als het uit de Franse Champagnestreek komt. Maar wat maakt champagne nou zo speciaal ten opzichte van andere dranken.

Champagne is van oudsher een drankje dat gedronken wordt op chique feestjes en speciale gelegenheden. Het was een speciaal product voor de rijkere mensen en werd zodanig geassocieerd met rijkdom en overwinning. Tegenwoordig drinken we het voornamelijk bij feesten en proosten we ermee tijdens de jaarwisseling.

Champagne heeft een rijke geschiedenis die dateert tot de 17e eeuw. Dom Pérignon was een monnik die voor een manier zorgde om een tweede gisting op de fles mogelijk te maken. Het kostte hem veel tijd en ontelbaar veel geëxplodeerde flessen alvorens hij de juiste manier vond om dit te voorkomen. Tegenwoordig profiteren we nog steeds van zijn uitvinding. Hij slaagde er namelijk in om de druk te verlagen en de kurk vast te maken met ijzerdraad.

De eerste champagnehuizen waren Ruinart, Moët & Chandon en Veuve Clicquot. Deze champagnehuizen bestaan nog steeds en de champagnes van deze huizen zijn over de hele wereld verkrijgbaar.

Hoe wordt Champagne gemaakt

Champagne wordt al 300 jaar op dezelfde manier, via hetzelfde recept gemaakt en is aan zeer strenge regels gebonden. Bij het maken van champagne begint het uiteraard bij de druiven. Voor champagne worden drie verschillende soorten gebruikt, namelijk de pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Deze druiven worden te allen tijde met de hand geplukt of geknipt.

Champagne moet, net zoals wijn, geperst worden om het sap uit de druiven te verkrijgen en dit gebeurd in twee fases. In de eerste fase komt er meer sap uit dan de tweede keer. De eerste fase (de zachte persing) wordt Cuvée genoemd en de tweede (sterke) persing wordt Taille genoemd. Aan het eind van elke fase wordt er een laatste stap gevolgd, te weten; Débourrage en houdt in dat alle onzuiverheden worden gefilterd.

Gisting

Champagne wordt twee keer gegist. De eerste gisting begint na het persen en wordt ook wel de alcoholische fermentatie genoemd. De eerste gisting heeft als resultaat een zure stille witte wijn die droog fermenteert. Na de eerste gisting vindt de assemblage plaats, wat het samenvoegen van de wijnen inhoudt, bijvoorbeeld de Pinot Noir en Chardonnay.
Na de assemblage start de tweede gisting.

Bij de tweede gisting gaat de wijn in een fles, wordt het afgesloten door middel van een kroonkurk en in een koude kelder gelegd. Hoe kouder de kelder, hoe kleiner de bubbels. Door de kroonkurk kan het kooldioxide niet ontsnappen en ontstaat een mousserende wijn.

Rijping

Champagne moet een minimaal aantal jaar rijpen en dit verschilt per champagne.  Non-vintage wijnen moeten minstens 15 maanden rijpen. Voor vintage champagnes is dat drie jaar.

Voordat de champagne klaar is moet de dègorgement plaatsvinden. Dit betekent dat de hals bevroren wordt, terwijl de fles ondersteboven wordt gehouden en door de kroonkurk te verwijderen komt er een plak van dode gistcellen vrij.
Voordat de fles definitief wordt gesloten, zijn er nog een aantal toevoegingen, te weten een mengsel van witte wijn, suiker en brandy. Deze combinatie is bepalend voor het soort champagne.

Tot slot gaat de alleen de kurk erin met de musselet (ijzercap) en dan is de champagne klaar.

Kijk hier voor alle champagnes die Drankgigant.nl voor u klaar heeft staan!

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.