• Voor 17:00 uur besteld = morgen in huis*
  • Verzending NL / BE € 6.95 per bestelling
  • Alle prijzen incl. BTW
  • Meer dan 14.000 artikelen online!
  • Uitgebreide betalings- mogelijkheden
  • Deskundige helpdesk 7 dagen per week bereikbaar

Pot of Column Still

23 jun. 2016 10:19:16

In dit blog gaan wij verder in op het Pot Still en Column Still distillatie proces, beide processen worden gebruikt bij het vervaardigen van Rum, Whisky en andere alcoholhoudende dranken. De technieken zijn in basis het zelfde, we gaan de alcohol verdampen en opvangen alleen is de manier om dit te bereiken anders.

Wat veel mensen niet weten is dat het basisontwerp van de Pot Still naar alle waarschijnlijkheid door de Nederlanders aan het einde van de 16e eeuw is ontwikkeld en in de loop van de eeuwen weinig is veranderd.

Het werken met de Pot Still is erg arbeidsintensief en inefficiënter dan werken met de column still, elke stap in het proces moet goed gecontroleerd worden om fouten te voorkomen.

Een Pot Still bestaat uit vier basis onderdelen, de Pot waarin de mash wordt verhit. Na verhitting zal verdamping plaatsvinden die via de zwanenhals worden verzameld en via de lyne arm afgevoerd naar de koker of pijpcondensator om de alcohol dampen af te koelen zo dat deze weer vloeibaar worden.

Alcohol heeft een lager kookpunt dan water, hierdoor zal de alcohol sneller verdampen. Tijdens het proces condenseert een groot deel nog in de ketel wat weer terug komt in de mash, dit heer reflux en leidt later tot een hoge zuiverheid omdat alleen de meest vluchtige en lichtere delen worden afgevoerd naar de condensor.

In de condensor worden de dampen weer terug gekoeld naar een temperatuur waarbij deze weer vloeibaar wordt. Dit proces kan worden herhaald om een zuivere alcohol te krijgen, sommige dranken worden wel 5x gedistilleerd voor ze verwerkt worden in drank.

Door het distilleren van de mash in de wash still, eigenlijk de grondstoffen voor de alcohol krijgt het eerste distillaat een alcohol percentage van rond de 25%, een 2e distillaat uit de spirit still ligt rond de 65% en is weer zuiverder dan het 1e distillaat.

Niet alleen de pot is bepalend voor het eind resultaat, zo ook de vorm van de ketel zo zijn er drie verschillende vormen, uivormig, bal vormig en Squat still. Waar de ene ketel zorgt voor minder reflux, zorgt de andere voor meer reflux wat weer leid tot een zwaardere of complexere drank.

Ook zal de lyne arm van de still zijn bijdrage leveren, heb je een lange arm die stijgt of daalt dan zal er meer of minder condensvorming optreden. Bij een dalende arm bestaat er bijvoorbeeld meer kans dat deze overstroomd en zo het distillaat mislukt.

Naast de pot still gebruiken ze tegenwoordig ook een column sitll, deze still wordt gebruikt voor continudistilleren en is zeer efficiënt. Vaak worden deze gebruikt voor bijvoorbeeld wodka, bourbon en neutrale alcohol. Met de column stills wordt tot wel 95% alcohol bereikt!

Het eindproduct uit de column still is niet te vergelijken met die uit de post still, ook het gebruik van andere granen en gemoute gest voor whisky’s is hierbij mogelijk en waar de pot still zorgt voor complexere whisky’s zorgt de column still voor een stabiel en constant eind product.

Geplaatst in Nieuws Informatie door

Roland Reijerse

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden