Pot of Column Still

In deze blog gaan wij verder in op het Pot Still en Column Still distillatie proces, beide processen worden gebruikt bij het vervaardigen van Rum, Whisky en andere alcoholhoudende dranken. De technieken zijn in basis hetzelfde, we gaan de alcohol verdampen en opvangen alleen is de manier om dit te bereiken anders.

Wat veel mensen niet weten is dat het basisontwerp van de Pot Still naar alle waarschijnlijkheid door de Nederlanders aan het einde van de 16e eeuw is ontwikkeld en in de loop van de eeuwen weinig is veranderd.

Het werken met de Pot Still is erg arbeidsintensief en inefficiënter dan werken met de column still, elke stap in het proces moet goed gecontroleerd worden om fouten te voorkomen.

Een Pot Still bestaat uit vier basis onderdelen, de Pot waarin de mash wordt verhit. Na verhitting zal verdamping plaatsvinden die via de zwanenhals worden verzameld en via de lyne arm afgevoerd naar de koker of pijpcondensator om de alcohol dampen af te koelen zo dat deze weer vloeibaar worden.

Alcohol heeft een lager kookpunt dan water, hierdoor zal de alcohol sneller verdampen. Tijdens het proces condenseert een groot deel nog in de ketel wat weer terug komt in de mash, dit heet reflux en leidt later tot een hoge zuiverheid omdat alleen de meest vluchtige en lichtere delen worden afgevoerd naar de condensor.

In de condensor worden de dampen weer terug gekoeld naar een temperatuur waarbij deze weer vloeibaar wordt. Dit proces kan worden herhaald om een zuivere alcohol te krijgen, sommige dranken worden wel 5x gedistilleerd voor ze verwerkt worden in drank.

Door het distilleren van de mash in de wash still, eigenlijk de grondstoffen voor de alcohol krijgt het eerste distillaat een alcohol percentage van rond de 25%, een 2e distillaat uit de spirit still ligt rond de 65% en is weer zuiverder dan het 1e distillaat.

Copyright © 2017 Drankgigant.nl

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.