Is een bourbon gewoon whisky uit Amerika?


Technisch gezien heb je zeker gelijk. Op zijn simpelst gezegd is een bourbon gewoon whiskey uit Amerika. Een whiskey die door het gehele land gestookt mag worden en zich toch een bourbon kan noemen. Maar de drank begon zijn start in de staat van Kentucky, waar gelijk ook veel van de bekendere bourbons vandaan komen. De naam bourbon is ook afgeleid van de stad waar de drank geboren is, het plaatsje Bourbon. Hier zijn veel Ierse en Schotse immigranten komen wonen die natuurlijk niet zonder hun whisky konden en over de jaren heen hun eigen twist gaven aan een oude klassieker

Toch zijn er een aantal dingen waar een bourbon aan moet voldoen voordat het zichzelf een bourbon mag noemen zoals de Four Roses. Hij moet voor minstens 51% gestookt worden uit mais. De overige 49% mag bestaan uit een mix van andere ingrediënten zoals gerst, rogge of tarwe.

In tegenstelling tot de Schotse variant, die eerst minimaal twee jaar en een dag moet rijpen op eiken houten vaten, mag bourbon gelijk na het distilleren gebotteld worden! Maar niet als het zich een Straight bouron wilt noemen zoals bijvoorbeeld de Johnny Drum Straight Bourbon Green. Als dit het geval is moet hij eerst voor minimaal twee jaar gerijpt zijn. Wie weet is dit wel iets wat van de Schotse traditie die is blijven hangen?

Je ziet ook vaak dat bourbons verder op smaak worden gebracht met bijvoorbeeld kaneel of fruit, zoals bij de Jim Beam Red Stag. Bij deze variant wordt de bourbon verder op smaak gebracht door zwarte kersen. Hoewel dit iets extra toevoegt aan de drank, is het vervelende nadeel hieraan dat de drank zichzelf dan geen bourbon meer mag noemen.

Als laatste leuke weetje, het wereld beroemde whisky merk Jack Daniels is officieel gezien geen bourbon, maar een Tennessee whiskey. Dit is omdat hij door een dikke houtskool filter gehaald wordt. Dat maakt hem er natuurlijk niet minder lekker door! Een naam is immers maar een naam.

Vind deze en nog veel meer heerlijke en diverse whiskey soorten hier bij Drankgigant.nl!

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.