• Voor 17:00 uur besteld = morgen in huis*
  • Verzending NL / BE € 6.95 per bestelling
  • Alle prijzen incl. BTW
  • Meer dan 14.000 artikelen online!
  • Uitgebreide betalings- mogelijkheden
  • Deskundige helpdesk 7 dagen per week bereikbaar

Herfstbok weer in het land !!!

4 okt. 2014 19:54:41

Geschiedenis


De stijl is ontstaan in Duitsland, meer kreeg mogelijk al vroeg navolging in Nederland. In 1867 beschrijft Jacob van Lennepgevelstenen en uithangborden met een bok als onderwerp en legt daarbij al het verband met het bokbier. Net als in Duitsland zal dit bier ook in Nederland een seizoensbier zijn geweest, dat met de eerste mout van de oogst werd vervaardigd en derhalve in de herfst gedronken kon worden.

De grote populariteit van de drank als herfstbier bij uitstek is van recentere datum. Vanaf de jaren '80 neemt de belangstelling voor bokbier toe en vanaf de jaren '90 nemen steeds meer brouwerijen een herfstbok in productie. In deze periode ontstaat ook de lentebok, een voorjaarsbier met een heel andere receptuur (lentebok is meestal blond, herfstbok donker). De oude stijl bokbier is sindsdien in twee hoofdstijlen uiteengevallen, lentebok en herfstbok.

Verscheidenheid
Het oorspronkelijke bokbier, zoals dat in Duitsland nog bestaat, is een ondergistend donker bier met een bitterzoete, moutige smaak. De oudere Nederlandse bokbieren komen dicht bij het origineel, maar de moderne bokbieren staan los van het Duitse voorbeeld. In navolging van 
Hertog Jan, die al in 1982 met een bovengistend bokbier kwam, zijn meer en meer brouwers een bovengistende herfstbok gaan maken die neigt naar een dubbel. In de 21e eeuw kwam er ook steeds meer ruimte voor experiment en werden er bokbieren metrookmout en kruiden op de markt gebracht. Tegenwoordig is het bokbierseizoen voor kleine brouwers een ideale gelegenheid om zich aan het grote publiek te presenteren en dat doen ze door eigenzinnige, opvallende bieren te brouwen.

Ondanks de pluriformiteit blijven een aantal kenmerken overeind: een herfstbok is donker van kleur en heeft een relatief hoog stamwortgehalte. De meeste brouwers zoeken naar een balans tussen bitter en zoet. Uitzonderingen daargelaten hebben de meeste herftsbokken een laag alcoholpercentage tussen de 5 en de 7 procent. Het bier wordt geserveerd in een tulpglas.

Geplaatst in Nieuws Informatie door

Johnno

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden