Van Glenguin of Burnfoot naar Glengoyne, een hobbelige weg naar de toekomst!

Je zou het waarschijnlijk niet denken maar sommige distilleerderijen waren vroeger niet altijd zo legaal begonnen. Glengoyne was hier een van. Rond het jaar 1820  begon George Connell in het geheim zijn eigen whisky te distilleren. Maar hij was echt niet de enige die dit op deze manier deed. Het schijnt namelijk dat hij het van zijn grootvader te hebben geleerd. Het was pas in 1833 dat hij zijn officiële vergunning kreeg en legaal mocht distilleren en verkopen. Maar nog niet onder de naam Glengoyne, namelijk als Glenguin of Burnfoot.

Wat leuk is om te weten: Vroeger rond 1870, toen de sherry business echt goed van start kwam, werd het gebruikelijk om in deze gebruikte sherry vaten hun whisky te laten rijpen. Dit deden ze niet voor dezelfde reden als dat ze dat nu doen, maar puur en alleen omdat deze vaten juist een stuk goedkoper waren dan andere. Geluk bij een ongeluk zullen we maar zeggen, want dit was dan ook het moment dat ze er achter kwamen wat voor positief effect de vaten hadden op hun whisky.
 
Helaas ging het niet altijd even goed voor de distilleerderij. In 1888 vernielde een hevige storm het warenhuis van Glenguin en vele vaten kwamen daardoor in de rivier terecht. Slechts enkele van de vele die vermist raakte werden zowaar terug gebracht. Deze waren helaas altijd kapot of helemaal leeg. Laten we eerlijk zijn, als jij een groot vat met whisky langs zag drijven, zou je hem dan terug brengen? Een groot vat met whisky alleen voor jou? Dat maakt die beslissing toch wel heel lastig.

Pas in 1907 werd de naam officieel veranderd van Glenguin of Burnfoot naar Glengoyne, en in 1966 word de distilleerderij herbouwd tot zijn huidige vorm. Groter en in staat om meer whisky te kunnen produceren om zo aan de grote vraag te kunnen voldoen.

Tegenwoordig heeft Glengoyne een groot assortiment aan whisky, waarvan een groot aantal natuurlijk verkrijgbaar zijn bij Drankgigant.nl. Van de simpele Glengoyne 10 years, de jongste whisky uit hun assortiment. Naar de wat extravagantere Glengoyne Cuartillo die heeft mogen rijpen op Amerikaanse eiken oloroso sherry vaten, en deze hem een zeer unieke smaak hebben gegeven. Of de kruidige Glengoyne Pedro Ximénez, een ware explosie aan smaak!

Glengoyne is een zeer veelzijdige distilleerderij. Een die ook zijn blik op de toekomst gericht houd met namen door 14.500 planten in hun omgeving te planten. 20 verschillende soorten die niet alleen helpen met nieuw leven te blazen in de omgeving maar ook het bezinksel dat overblijft na het tweede distillatie proces om te zetten naar helder water! Duurzaam en dit voorkomt dat er duizenden liters bezinksel elk jaar vervoerd moet worden. Dus nu kun je Glengoyne niet alleen drinken voor zijn uitstekende kwaliteit, maar ook met het fijne gevoel dat het milieu gerichter is!

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze site te bezoeken.