Speciaalbieren

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Speciaalbier uit alle hoeken van de wereld, het grootste deel uit het bekendste bierland van de wereld "België". Vele bijzondere Tripels, dubbels en blonde schoonheden allen met eigen unieke smaak en kleur. Maar ook uit Nederland, Duitsland, Amerika en Azie hebben wij bieren.

Door de jaren heen er meer en meer geexpirimenteerd met speciaalbier én met succes. Tegenwoordig zijn er duizenden verkrijgbaar, en worden ze steeds specialer zoals met rijpingen op whiskyvaten, infused met bourbon of rum en met bijzondere kenmerken van Hop van diverse grote merken als Duvel tripel hop, Kasteel Hoppy, Gouden Carolus Hopsinjoor en Hopla

Deze gewilde smaken, lageringen en gebruik van hop maken de wereld van speciaalbier steeds interesanter en staat keer op keer in de spotlight. Ook word er steeds vaker bier weggelegd voor de perfecte nagisting op fles, tijden van 2 tot 8 jaar zijn geen uitzondering en maken het bier in vele gevallen zeer speciaal.

 

 

Lambiek

Het oudste biersoort, welke is ontstaan door spontane gisting. De echte Lambiek komt uit Belgie en worden gebrouwen in de Zennevallei ten zuidwesten van Brussel. Alleen hier komen de juiste gistsoorten voor en kan het bier van spontane gisting gebrouwen worden, dit resulteert in fris en zuur bier met een wijnachtig aroma en weinig koolzuur.

Geuze 

Geuze wordt gemaakt van de echte Lambiek,  door jonge en oude Lambiek te mengen en voor een tweede keer te laten gisten  op de fles ontstaat Geuze er zijn Geuze bieren van enkele jaren oud.  Hierdoor kan er een mousserend bier ontstaan. De smaak is licht zurig met geroosterde aroma’s en is amber van kleur.

Kriek

Het vruchtenbier welke behoort tot de familie van de Lambiek. Kriek wordt gemaakt van kersen of frambozen, door deze toevoeging aan de Lambiek die ligt te rijpen op houten vaten ontstaat er een elegant bier, friszuur met een fruitig aroma. Er zijn een aantal bekende merken van Kriek.

Stout

Donker, bijna zwart van kleur met een sterke smaak die doet denken aan gebrande of geroosterde koffie. Een boven gistend bier met een zeer romige schuimkraag. Vaak zijn naast de koffie smaken ook chocolade te proeven in het bier, een bekende stout is bijvoorbeeld Guinness. Het bier zelf is gemaakt van geroosterde gerst.

Blond

Blonde bieren zijn bieren met een mooie heldere goudgele kleur en een mooie frisse schuimkraag. Ze behoren vaak tot de stevige bieren met een hoog alcoholpercentage. Een bekende blonde is de Duvel maar ook Leffe en val-dieu zijn mooie blonde bieren.

Abdijbier

Dit zijn bieren van hoge gisting welke hun oorsprong kennen uit de oude abdijen , tegenwoordig vinden we nog weinig bieren die in de abdij gebrouwen worden. Vaak gebeurd het brouwen van deze bieren onder licentie van, bij een grote brouwerij. Bekende abdijbieren zijn bijvoorbeeld Leffe, Corsendonk en Grimbergen

Trappistenbier

Dit is niet echt een type bier maar geeft de drinker een bier welke uitsluitend binnen de muren van de abdij gebrouwen worden, wereldwijd zijn er maar 11 officiële Trappistenbieren die het logo mogen voeren van authentiek trappist.  Trappistenbieren zijn van hoge gisting en op de fles gerijpt, hierdoor ontstaat er depot in het bier, dit kan gedronken worden en heeft een bittere smaak. Het bevat veel eiwitten en vitamines B1 en B2. 

Dit zijn de volgende Trappisten: 

 1. Achel ( België )
 2. Chimay
 3. Orval
 4. Rochfort
 5. Westmalle
 6. Westvleteren
 7. La Trappe ( Nederland )
 8. Zundert
 9. Stift Engelszell ( Oostenrijk )
 10. Spencer ( Amerika )
 11. Tre Fontane ( Italie ) 
Ook in deze cattegorie zal je Mont des Cats trappisten bier vinden, dit bier draag niet het autentieke Trappisten logo omdat het wordt gebrouwen in een andere abdij, namelijk die van chimay dus komt hij niet voor in de lijst met originele Trappisten.

Bokbier 

Bokbier is een echt seizoenbier welke traditioneel wordt gebrouwen van de 1e oogst van het seizoen. Door de kwaliteit verschillen die bij de jonge gewassen voorkomen smaken de bieren elk jaar weer anders. Bekende bokken zijn Lente en herfst bok maar er zijn ook bokbieren welke op houten vaten gerijpt worden de zogenaamde houtbok. Bokbieren zijn bieren met een lage gisting. Verschillende soorten bokbier vindt u hier.

Witbier

Gemaakt van gerstemout en tarwemout en vaak met verschillende kruiden zo als koriander en citrusschillen gebrouwen. Door de karakteristieke bleke kleur heeft het zijn naam gekregen, door de frisse smaak is het een bier wat veel in de zomer gedronken wordt. Het bier is een bier van hoge gisting en ongefilterd waardoor het wat troebel is. Ook dit bier bevat depot wat gewoon gedronken kan worden. Bekende witbieren zijn Wieckse Witte, Hoegaarden, Wittekerke en Korenwolf.

Rosebier

Rosebier is eigenlijk een witbier maar met een toevoeging van rood fruit waardoor het een licht roze kleur krijgt met een heerlijk zoet karakter. De smaak is vaak framboos, kersen of aardbei. Bekende rose bieren zijn Liefmans, wieckse rose en Wittekerke rose.

Pilsener 

Pilsener, Pilsner of Pils is een soort bier welke het levenslicht zag in de plaats Pilsen ( Tsjechië Plzeñ ) en is een ondergistend bier met een goudgelen kleur.  Pils is gebrouwen van Mout, water, hop en gist.  Soms worden er suikers en ongemoute granen toegevoegd om het alcohol percentage te verhogen en voegen ze karamel toe om het donkerder te maken, het toevoegen van ingrediënten is wel ongebruikelijk. Grote brouwerijen maken pilsener welke voor een breed publiek toegankelijk is en weinig spannend aan smaak bevat, kleine brouwerijen komen vaak met wat uitgesprokene pilsener. Bekende merken Pilsener zijn Heineken, Hertog Jan en Efes

Bruin / Dubbel

Dubbel of Bruin bier is bier wat twee keer vergist is, vandaar de naam dubbel. Eerst vindt er een bovengisting plaats, na het bottelen vindt de tweede vergisting plaats op de fles. De kleuren van het bier gaan van middelbruin tot donkerblond, het bier is wat zoeter en zachter van smaak. Bekende Bruine bieren zijn mc chouffe, leffe en achel

Tripel

Tripel is een zwaar bovengistend bier met hergist op de fles, vaak in de kleur blond en amber met een typische sterk moutig maar ook licht zoete smaak. Het bier wordt onder ander gemaakt met tarwevlokken of tarwemout en het alcoholpercentage ligt tussen de 7 en 11 %. Deze hoge waarden komt door de toevoeging van suiker of wel glucose. Sommige tripels kennen een kruidig aroma door de toevoeging van koriander en sinaasappelschil of soms ook special aromahopsoorten. Veel bekende merken hebben Tripel op de fles zo als westmalle, val-dieu, affligem

Amber

De Belgische Ale die helder van kleur ( amberkleurig ) is een bovengistend bier met een zachte volle smaak. Met aroma’s van geroosterde mout en een iets zurige maar toch frisse afdronk. Het bekendste amberbier is toch wel de Special Palm of De Koninck.

In deze groep vinden wij ook de Classic Pale Ale, American Pale Ale en de Inda Pale Ale.

Pale Ale

Is een soort die gemaakt wordt met bleke mout, hierdoor krijgt het een blekere kleur en zo dus aan zijn naam Pale Ale. In deze groep vinden we nog diverse soorten maar de Pale Ale is bij ons beter bekend als de amberbieren, zie de beschrijving hier boven.

In deze groep vinden wij ook de Classic Pale Ale, American Pale Ale en de Inda Pale Ale.

India Pale Ale

India Pale Ale behoort tot de categorie Pale Ale en is ontstaan doordat vroeger de verbinding tussen Engeland en India een lange reis was, waar het normale bier bedorven was na aankomt in India. Door het toevoegen van een extra hop soort is de IPA ontstaan. De smaak is over het algemeen fruitig met een bitter in de afdronk. 

In deze groep vinden wij ook de Classic Pale Ale, American Pale Ale en de Inda Pale Ale.

Saison

Dit type bier vindt zijn herkomst in de Belgische provincie Hennegouw. Saison is het Franse woord voor seizoen, oorspronkelijk is dit dus een seizoenbier die werd gebrouwen in de winter door boeren om deze te kunnen schenken aan de seizoenarbeiders in het oogstseizoen. Het brouwen van deze bieren gebeurde dus doorgaans in de winter, tegenwoordig gebeurd dit  het hele jaar door en niet alleen meer in Hennegouw. Om het bier Saison te mogen noemen moet het wel voldoen aan bepaalde regels maar mag op 2 punten afwijken van deze regels.

Glutenvrij

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in tarwe, rogge, gerst en spelt. Tarwe en gerst zijn de grondstoffen van bier en ondanks de kleine hoeveelheid eiwitten dat nog overblijft na het brouwproces, er kan niet worden uitgesloten dat het bier nog sporen van gluten bevat.

Glutenvrij bier is zoals de naam al zegt een bier zonder gluten. Dit bier kan op verschillende manieren worden gebrouwen. Het is dan ook een grote uitdaging om de smaak van het pils te behouden. Het brouwproces van de Mongozo bieren zoals Mongozo Banana bijvoorbeeld houdt in dat de gluten op een speciale manier uit het bier worden verwijderd. Daarna wordt het bier nog een keer gecontroleerd op gluten door een erkend laboratorium. Alleen als er minder dan 10 PPM in het bier zit, wordt het glutenvrij verklaard en mag het op de markt worden gebracht.

Cider

Cider is een verfrissend, licht alcoholisch drankje, met een basis van vruchtensap. Cider heeft vaak minder calorieën dan de gemiddelde wijn en appelcider wordt gemaakt van gefermenteerde appels. Het belangrijkste verschil tussen bier en Cider is dat de smaakmakers in het brouwproces worden toegevoegd en de zetmeelbron (granen en tarwe) worden gekookt om de suikers ‘los’ te krijgen. Een aantal heerlijke Ciders Magners Cider, Jillz Orange, Strongbow Gold

Ginger Beer

Of ook Gemberbier is van origine Amerikaans. Dit is een niet alcoholische drank die erg populair is geworden tijdens de drooglegging in de Verenigde Staten. De drank wordt koud geserveerd met eventueel een ijsklontje of gebruikt in een mix met bijvoorbeeld rum.