Bieren


 

Speciaalbieren

Bier bestaat al vele eeuwen en in de loop der tijd is het uitgegroeid tot een volwassen markt met een hoop verschillende variaties. Bij Drankgigant.nl proberen we een zo breed mogelijk aanbod hiervan te hanteren zodat er voor iedereen wel wat wils tussen zit, het huidige assortiment telt dan ook al tegen de 450 verschillende flessen speciaalbieren verdeeld over een grote groep verschillende biersoorten!

Grote namen als De Koninck, Duvel, Erdinger en Maredsous zijn uiteraard aanwezig maar u treft ook kleinere merken aan zoals die van de Brigand en Dulle. We hebben een onderscheid gemaakt tussen de verschillende speciaalbieren:

Pilsener

Pils is het bier dat we allemaal wel kennen. Het bier werd voor het eerst in Tsjechië gebrouwen. Pils wordt gebrouwen met mout, water, hop en gist en is een bier van ondergisting. Het heeft meestal een licht- tot goudgele kleur en is over het algemeen makkelijk te drinken, wat het ook zo prettig maakt. Om het bier wat donkerder van kleur te maken word er soms karamel aan toegevoegd. Het bier heeft misschien niet de meest bijzondere smaak maar er zijn heel wat varianten die wij als Drankgigant aanbieden waar u zeer zeker van kunt genieten. Als u op zoek bent naar pils bent u in ieder geval op de juiste plek, bekijk de grote namen zoals Budweiser, Beck's Pilsener en Amstel Bright!

Abdijbier

Abdijbieren zijn bieren die aan een abdij verbonden zijn, vaak alleen in naam, maar worden niet door monniken of door directe medewerkers worden gebrouwen. De bieren zijn onder strenge eisen tot stand gekomen en het resultaat is dus ook zeer consistent, in tegenstelling tot bijvoorbeeld amberbier, dit verschilt van batch tot batch.  Er word wel vaak onder licentie van de abdij gebrouwen. Dit houdt in dat er voor nieuwe reclamecampagnes, een nieuw gebrouwen bier enzovoort, toestemming moet worden gegeven door de monniken. Denk bij deze categorie aan bieren als Mont-des-Cats, Corsendonk, Affligem Blond, Val Dieu en Ciney Brune.

Trappistenbier

Er word vaak gedacht dat trappistenbier hetzelfde is als abdijbier; dat is niet zo. Het verschil zit hem namelijk in drie dingen:

1. Trappistenbier moet binnen de muren van de abdij, of in de buurt van de abdij worden geproduceerd

2. Het bier moet worden gebrouwen onder toezicht van de kloostergemeenschap

3. De opbrengsten van de verkoop van het bier moeten in de eerste plaats worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en het onderhoud van het     klooster. Hetgeen dat overblijft moet worden besteed aan sociale netwerken

Zo is een trappist dus een abdijbier, maar niet elk abdijbier een trappistenbier. Leffe, bijvoorbeeld, is een abdijbier. Trappistenbieren zijn bijzondere bieren want er zijn in totaal maar tien biermerken die onder strenge controles de naam Trappist mogen dragen. Alleen de bieren die in een Cistenciërabdij worden gebrouwen onder toezicht van de monniken mogen zich Trappist noemen wat het zeer speciaal maakt. Drankgigant heeft een groot assortiment met namen als Chimay, Orval, Westmalle, Rochefort en Zundert.

Tripel

Tripel is een biersoort dat erg zwaar is. Hij is meestal goud van kleur en hergist in de fles. De kleur kan variëren tussen Amber en Blond. De smaak van de Tripels is typisch sterk moutig, maar tegelijkertijd ook licht en zoet van smaak. Het alcoholpercentage is hoger dan normale bieren en ligt tussen de 7 en 11 % alcohol. Het hoge percentage komt doordat er glucose wordt toegevoegd. Door dit hoge gehalte aan alcohol heeft Tripel ook een hoger koolzuurgehalte. Westmalle was de eerste die de naam ‘Tripel’ gebruikte.

Dat was voor hun bier Westmalle Tripel in 1956. Zij gebruikten dit om de zwaarte aan te geven van het bier en dit werd massaal overgenomen door andere brouwerijen. Andere bekende Tripels zijn bijvoorbeeld Arend Tripel, Brouwerij ’t Ij Zatte, Gentse Tripel en Leffe Tripel.

IPA

IPA, India (niet Indian) Pale Ale, is een bierstijl uit de categorie PA, Pale Ale. IPA komt uit Engeland en werd voor het eerst gebrouwen in de 19e eeuw. Zoals de naam al een beetje zegt, waren deze bieren bestemd voor de overzeese koloniën in het Oosten: India. Deze tocht over zee duurde zo’n 5 tot 6 maanden en de gewone Pale Ale’s konden de tropische hitte niet aan. Daar werd iets op bedacht, er werd extra hop aan het bier toegevoegd. Hop is een conserveringsmiddel waardoor de IPA goed bleef. Ook kwam er op deze manier meer alcohol in het bier, en de toevoeging van hop had invloed op de smaak. Een geheel nieuwe bierstijl was ontdekt. Fruitig in de neus en bitter in de afdronk, heerlijk in het tropische klimaat, maar zeer zeker ook lekker in ons land!  Drankgigant heeft natuurlijk genoeg keuze, hieronder een paar biertjes die zeker het bekijken waard zijn:

-          Flying Dog Raging Bitch IPA

-          Jagged Edge IPA

-          Shipyard Black IPA

-          Abita Spring IPA

PA

Pale Ale was de naam voor bieren die werden gebrouwen met mout dat was gedroogd met kolen. Voor het roosteren van het mout werden voor het eerst kolen gebruikt in 1642, maar rond 1703 werd de term Pale Ale pas voor het eerst gebruikt. Bij het brouwen van PA worden vooral lichtere soorten mout gebruikt, hierdoor zijn PA-bieren over het algemeen licht van kleur. Er zijn veel varianten van Pale Ale doordat er in de loop van de tijd is gaan experimenteren met de hoeveelheden ingrediënten. Zo is er bijvoorbeeld Amber Ale met bijvoorbeeld Steep Trail, American Pale Ale, bijvoorbeeld van Shipyard en uiteraard India Pale Ale met bijvoorbeeld Punk IPA.

Alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier, ook wel maltbier genoemd bevat geen of heel weinig alcohol. Ideaal voor de mensen die een lekker en gezond alternatief zoeken voor het drinken van bier. De meeste alcoholvrije bieren zijn pilsbieren, maar er bestaan ook tarwebieren en ales zonder alcohol. Het brouwen en het vergisten van het bier zijn erop gericht om zo min mogelijk alcohol in het bier te krijgen. Zodoende bevatten alcoholvrije bieren vijftig maal minder dan een gemiddeld biertje van 5%.

Glutenvrij bier

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in tarwe, rogge, gerst en spelt. Tarwe en gerst zijn de grondstoffen van bier en ondanks de kleine hoeveelheid eiwitten dat nog overblijft na het brouwproces, er kan niet worden uitgesloten dat het bier nog sporen van gluten bevat.

1 op de 100 mensen is allergisch voor gluten. Dit betekend dat er natuurlijk ook voor deze mensen bier moet worden gebrouwen, en dat gebeurd! Glutenvrij bier is zoals de naam al zegt een bier zonder gluten. Dit bier kan op verschillende manieren worden gebrouwen. Het is dan ook een grote uitdaging om de smaak van het pils te behouden. Het brouwproces van de Mongozo bieren zoals Mongozo Banana bijvoorbeeld houdt in dat de gluten op een speciale manier uit het bier worden verwijderd. Daarna wordt het bier nog een keer gecontroleerd op gluten door een erkend laboratorium. Alleen als er minder dan 10 PPM in het bier zit, wordt het glutenvrij verklaard en mag het op de markt worden gebracht. Ook Brunehaut Blond is een glutenvrij bier.

Bruin / Dubbel bier

Een dubbel is een bier van hoge gisting, daarna volgt er nog een gisting in de fles. Hier komt de naam vandaan want dit zijn twee gistingen. Het bier is altijd donker van kleur en heeft over het algemeen een vrij zachte en matte smaak. Ook heeft dubbel bier altijd het dubbele alcoholpercentage van zijn enkele variant. Monniken brouwden vroeger namelijk voor normaal gebruik ‘enkel’ bier. Bij een speciale gelegenheid werd er een ‘dubbel’ bier gebrouwen met meer smaak en alcohol. Was er een echt groot feest, dan werd er voor tripels gezorgd, maar een dubbel was al erg speciaal. Hieronder een aantal Dubbele biertjes die erg in trek zijn:

-          La Trappe Dubbel

-          Gulden Draak

-          Val Dieu Brune

-          Witkap Pater Dubbel

Kriekenbier

Kriek is een van oorsprong Belgische biersoort met zure kersen, deze worden in Vlaanderen 'krieken' genoemd. Kriekenlambiek is gerijpt, maar nog niet helemaal uitgegiste, lambiek waar gekneusde, volledig zure kersen aan toe zijn gevoegd. Door de suikers in de vruchten gaat het bier opnieuw beginnen met gisten, en zo verteerd het vruchtvlees. Oorspronkelijk kwamen de krieken uit Schaarbeek, maar deze zijn tegenwoordig zeldzaam geworden dus kopen de kriekbrouwers hun krieken in Belgisch Limburg, Duitsland of Denemarken. De commerciële variant van kriekenbier wordt meestal gezoet om aan de smaak van het grotere publiek te voldoen, denk hierbij aan Belle-Vue Kriek. Kriekbier is een echt zomers bier, een aanrader om te drinken op een terrasje in de zomer! Op zoek naar een heerlijk Kriekbiertje? Hieronder staan er een aantal die wij aanraden van de Drankgigant:

-          Kriek Boon

-          Premium Kriek

-          Lindemans Kriek

Fruitbier

Fruitbier zijn de bieren waarin de gebruikte vruchten of fruit duidelijk herkenbaar is in de smak. Over het algemeen hebben ze een zoet-zurige, frisse smaak met een minder bittere hopsmaak dan bij andere bieren. Bij traditionele bieren zoals Geuze Boon worden de vruchten vlak voor het gisten toegevoegd zodat de suikers van de vruchten volledig worden vergist. Deze vruchten, zoals perziken, appels en aardbeien zorgen voor een subtiele, fruitige bijdrage aan de smaak. In moderne brouwerijen wordt meestal vruchtensap, vruchtencoulis of vruchtenextracten toegevoegd aan het bier. Een aantal lekkere fruitbieren:

-          Jopen Malle Babbe

-          La Trappe Witte Trappist

-          Liefmans Cuvee Brut

Witbier

Witbier heeft, zoals de naam al zegt, een witte kleur. Het witbier wordt in België gebrouwen van ongemoute tarwe waar nog meer ingrediënten aan mogen worden toegevoegd in tegenstelling tot Weizen. Weizen mag op grond van het Duitse Reinheitsgebot geen andere grondstoffen bevatten dan graansoorten, water en hop. Dit in tegenstelling tot Witbier, waar deze eis niet aan gesteld wordt. Een aantal heerlijke witbieren die Drankgigant aanbiedt:

-          Blanche de Namur

-          Texels Skuumkoppe

-          Hoegaarden Witbier

Cider

Cider is een verfrissend, licht alcoholisch drankje, met een basis van vruchtensap. Cider heeft vaak minder calorieën dan de gemiddelde wijn en appelcider wordt gemaakt van gefermenteerde appels. Het belangrijkste verschil tussen bier en Cider is dat de smaakmakers in het brouwproces worden toegevoegd en de zetmeelbron (granen en tarwe) worden gekookt om de suikers ‘los’ te krijgen. Een aantal heerlijke Ciders:

-          Magners Cider

-          Jillz Orange

-          Strongbow Gold

 

Barley Wine / Gerstewijn

Is een bier met een hoog alcoholpercentage en relatief veel restsuikers. Meestal wordt er van een gerstewijn gespoken als het bier meer dan 10% alcohol heeft. De bieren hebben een romige, moutige smaak die door de alcohol meer diepte krijgt. Door de kleur die van amber tot donkerbruin loopt is de associatie met wijn verklaart.

Bekende soorten zijn bijvoorbeeld Bush amber, Gulden Draak maar ook Westvleteren Twaalf die meerdere malen tot het beste bier van de wereld is uitgeroepen.